Vapaaehtoisten kriisiauttajien ja -tukijoiden peruskoulutus alkaa 3.9.
Tule mukaan vapaaehtoiseksi kriisiauttajaksi ja -tukijaksi!
Tue vaikeassa elämäntilanteessa
Vapaaehtoisena saat merkitystä ja iloa elämääsi. Samalla edistät mielenterveyttä ja autat toisia.
Kriisiauttajana ja tukijana autat erilaisissa elämäntilanteissa selviytymisessä.
Peruskoulutuksen käytyäsi voit tarjota tukeasi MIELI Kriisipuhelimessa ja yksilötukihenkilönä tukisuhteessa.
Tarjoamme palkitsevan vapaaehtoistyön, kattavat perus- ja jatkokoulutukset sekä taustatuen. Voit toimia oman aikataulusi mukaan. Olet mukana innostavassa yhteisössä, virkistystä unohtamatta!
Perustaksi kriisiauttajaksi ja -tukijaksi riittävät tavallisen ihmisen tiedot ja taidot sekä halu kehittyä kuuntelijana.
Oman elämäsi tulee olla tasapainossa ja sinulla on voimavaroja auttamiseen.
Hae mukaan vapaaehtoisten peruskoulutukseen
Vapaaehtoisen peruskoulutus antaa hyvät valmiudet tehtävään. Koulutus toteutetaan monimuotoisena sisältäen sekä lähi- että verkkopäiviä. Sitoudut osallistumaan kaikkiin koulutuspäiviin syksyllä 2024:
- ti 3.9. klo 17-19 (lähipäivä)
- ti 10.9. klo 17–18.15 (webinaari)
- to 17.9. klo 17–19 (lähipäivä)
- ti 24.9. klo 17–18.30 (webinaari)
- ti 1.10. klo 17–19 (lähipäivä)
- ke 9.10. klo 17–19 (webinaari)
- ti 15.10. klo 17-19 (lähipäivä)
- to 17.10. klo 17–19 (webinaari)
- ti 22.10. klo 17–19 (lähipäivä)
- henkilökohtainen 2×2 h harjoittelu sovitusti viimeisen lähipäivän jälkeen
Sinua tarvitaan! Tule mukaan!
Ilmoittautuminen:
Kriisityöntekijä Sari Salminen, p. 050 559 0014
sari.salminen@raumankriisikeskus.fi
Toimistosihteeri Roosa Korsi, p. 044 345 8745/02 8378 5600
toimisto@raumankriisikeskus.fi
Mielinauha-kampanja 2024: Jokainen mieli tarvitsee lohtua
Mielinauha-kampanja käynnistyy 3.4. Kampanjalla halutaan lisätä myönteistä puhetta mielenterveydestä ja kerätä varoja mielenterveystyölle ja kriisiauttamiselle Suomessa.
Tämän vuoden kampanjan teemana on lohtu. Jokainen meistä tarvitsee joskus lohtua. Lohdun sanoma korostuu tässä ajassa. Jokainen meistä voi antaa toiselle lohtua, kuuntelemalla, olemalla läsnä ja auttaa tarvittaessa avun äärelle.
Mielinauha-kampanja järjestetään vuonna 2024 jo seitsemättä kertaa. Kampanjaan voi osallistua kantamalla vihreää Mielinauhaa ja lahjoittamalla.
Kevään Mielinauha-kasvo on Samu Haber
”Ymmärrän kokemuksesta, miten tärkeää on saada tukea silloin, kun on tosi paha paikka. Haluan kannustaa siihen, että ihmiset uskaltaisivat pyytää apua, koska siinä ei ole mitään noloa tai hävettävää.”
Artisti ja biisintekijä Haber sanoo itse olevansa hyvin herkkä ja välillä pulassa elämän ja itsensä kanssa. Hän on tarvinnut usein tukea läheisiltään, perheeltään ja ystäviltään, mutta myös ammattilaisilta. ”Tiedän, että tulen myös jatkossa tarvitsemaan.”
Vuoden 2024 Mielinauhan suunnittelija Henna Lampinen:
Henna Lampinen suunnitteli Mielinauhan osana Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailua. Nauhaan sisältyy Hennan ajatus siitä, miten hän toivoisi mielenterveydestä puhuttavan.
”Halusin nauhan viestivän, että pienikin lohdun saaminen voi olla supertärkeää sille ihmiselle, joka tarpoo omassa usvassaan. Se voi olla sana, lause tai kosketus, joka viestii, ettet ole yksin. Tässä ajassa on niin paljon eripuraa. Siksi haluan sanoa, että empatian ja toisen ymmärtämisen kautta, voi tehdä hyviä asioita. Valitsin kuvaksi kaksi lihavaa halaavaa hahmoa, koska halusin ujuttaa nauhaan oman jälkeni.”
– Henna Lampinen, vuoden nuori suunnittelija 2023
Osallistu kampanjaan
Osta Mielinauha – Näytä tukesi ja kanna vihreää Mielinauhaa
Mielinauhojen valtakunnalliset myyntipisteet: Tokmanni, Prisma, S-Market, Alepa, Sale, Food Market Herkku, Sokos, Sokos Emotion, ABC, Kekäle, Finnkino ja Espresso House.
Lahjoita – Lahjoittamalla tuot lohtua elämän kriisien keskelle
- Tekstaa MIELI numeroon 16499 (10 €)
- MobilePaylla numeroon 50705
- VERKOSSA MIELINAUHA-KAMPANJAN SIVUILLA
Kampanjan sivut: MIELINAUHA.FI
#mielinauha #mielenterveys
Kriisityön ja nuorten mielenterveystyön tarve on kasvanut
Väestön kuormittuneisuus ja stressi näkyvät MIELI ry:n Kriisitoiminnoissa. Viime vuonna MIELI ry:n Kriisitoiminnoissa ja Sekasin-chatissa autettiin yhteensä 175 000 kertaa puhelimitse, kasvokkain ja verkossa. Pelkästään MIELI Kriisipuhelimeen otettiin yhteyttä 416 000 kertaa.
”MIELI ry:n tarjoamalle kriisiavulle ja mielenterveyttä vahvistavalle työlle on tässä ajassa todella suuri tarve. Mielenterveys on voimavara, joka auttaa jaksamaan ja suojaa elämänkriiseissä. On myös tärkeää, että vaikeaan elämäntilanteeseen ja pahaan oloon on matalalla kynnyksellä tukea ja apua tarjolla. Tällä ehkäistään mielenterveyden ongelmia ja sitä, että vaikeudet eivät pääsisi kasautumaan.”
– MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi
Mielinauha on MIELI ry:n kampanja, jolla kerätään 3.4.–30.6.2024 varoja mielenterveyden edistämiseen ja kriisityöhön Suomessa. MIELI ry tarjoaa matalan kynnyksen tukea ja apua vaikeissa elämäntilanteissa puhelimessa, kasvokkain ja verkossa. MIELI Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24 tuntia vuoden jokaisena päivänä. Teemme myös edistävää mielenterveystyötä, jotta yhä useampi osaisi vahvistaa omaa ja läheistensä mielenterveyttä. Vahva mielenterveys suojaa vaikeassa elämäntilanteessa ja helpottaa kriisistä selviytymistä.
Lahjoita ja tue paikallista mielenterveystyötä
Terveysiltapäivä Osmosen talolla 7.3.2023
Paikalla suuhygienisti kertomassa suun terveydestä ja sen hoidon merkityksestä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä sairaanhoitaja päihdeklinikalta kertomassa tupakoinnin haitoista ja sen lopettamisen hyödyistä.
Liikunnanohjaaja Kimmo Kouru kertoo arkiliikunnasta ja jakaa vinkkejä liikunnan lisäämisestä arkeen.
Paikalla myös seksuaaliterapeutti vastaamassa kysymyksiin.
Sillanpielen toimintakeskuksen sekä Tukipalveluyksikkö Osmosen talon henkilökunta vastailee kysymyksiin mm. päihteistä ja mielenhyvinvoinnista.
kahvitarjoilua.
Mielenterveys eduskuntavaaleissa 2023
Mielenterveyden häiriöt maksavat Suomelle vähintään 11 miljardia euroa joka vuosi, ja mielenterveyden haasteet ovat suurin työelämästä syrjäyttäjä. Suomessa asuvien mielenterveys tarvitsee tukea, vahvistamista ja välttämättömiä toimenpiteitä.
Mielenterveyttä voi ja tulee vahvistaa
Mielenterveyden häiriöiden kustannukset, kuormittuneet mielenterveyspalvelut ja nuorten hyvinvoinnin haasteet tunnistettiin jo ennen koronapandemiaa. Koronatoimien mielenterveysvaikutukset ulottuvat laajasti eri ikä- ja ammattiryhmiin. Myös ympäristökriisi, Venäjän hyökkäyssota ja siitä johtuvat taloushaasteet kuormittavat ja koettelevat suomalaisten kriisinkestävyyttä.
MIELI ry:n vaalitavoitteet kaudelle 2023–2027 vahvistavat Suomessa asuvien mielenterveyttä ja ehkäisevät mielenterveysongelmia.
Mielenterveyden vahvistamisen 10 toimenpidettä – MIELI ry:n vaaliohjelma 2023–2027
MIELI ry:n kymmenen tavoitetta vaalikaudelle 2023–2027 vahvistavat Suomessa asuvien eri ikäisten, hyvinvointia ja kriisinkestävyyttä sekä ehkäisevät ongelmia, purkavat mielenterveyden hoitovelkaa ja lujittavat perustason mielenterveyspalveluita.
Köyhyyden mielenterveyttä heikentäviä vaikutuksia on lievitettävä, itsemurhien määrää vähennettävä ja kansalaisyhteiskuntaa vahvistettava. Erityisesti on vahvistettava nuorten mielenterveyttä ja hyvinvointia.
TUTUSTU MIELI RY:N EDUSKUNTAVAALITAVOITTEISIIN (mieli.fi-sivustolla)
Nuorten hyvinvointiohjelma
MIELI ry kutsui syksyllä 2022 kaikki halukkaat mukaan valmistelemaan Nuorten hyvinvointiohjelmaa avoimiin työpajoihin ja kommentoimaan ohjelmaluonnosta. Asiantuntemustaan ohjelman valmisteluun antoi 142 nuorten hyvinvoinnista huolta kantavaa tahoa.
Nuorten hyvinvointiohjelman kahdeksan teemaa ja yli 70 toimenpidettä vahvistavat 13–28-vuotiaiden mielenterveyttä. Kaikki nuoret tarvitsevat kasvurauhaa tukevan koulutusjärjestelmän, riittävästi aikuisia kasvuympäristöihin, ihmisarvoisen ja mielekään arjen, toimivan sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän, mielenterveyttä edistävän työelämän, oikeudenmukaisen ja yhdenvertainen yhteiskunnan sekä mahdollisuuden yhteiskunnaliseen osallistumiseen. Kaiken hyvinvoinnin reunaehto on elinkelpoinen maapallo.
MIELI ry:n tavoitteena on saada Nuorten hyvinvointiohjelma osaksi Suomen seuraavaa hallitusohjelmaa.
NUORTEN HYVINVOINTIOHJELMA (mieli.fi-sivustolla)
1.4. käynnistyvän Mielinauha-kampanjan kasvona Haloo mieli! Haloo Helsinki! -yhtye
Tänään 1.4. alkavan ja aina kesäkuulle jatkuvan Mielinauha-kampanjan yhteydessä kerätään varoja kotimaiseen mielenterveystyöhön ja kriisiauttamiseen. Kampanjan tavoitteena on myös kasvattaa tietoisuutta jaksamiseen ja mielenterveyteen liittyvistä teemoista. Kampanjan keulahahmona on tänä vuonna Haloo Helsinki!, joka on yksi Suomen suosituimmista yhtyeistä.
– Kun MIELI ry:ltä kysyttiin mielenkiintoamme osallistua Mielinauha-kampanjaan, vastauksemme oli heti selvä. Tämä on tärkeää työtä, jota haluamme olla mukana tukemassa, sanovat Haloo Helsinki! -bändin jäsenet.
– Nopea päätöksemme johtaa juurensa keväällä 2020 esitettyyn musikaaliimme, jota varten keräsimme ja saimme faneiltamme yli tuhat kirjettä siitä, miten musiikkimme on vaikuttanut heidän elämiinsä. Oli silmiä avaavaa lukea faniemme kokemuksista. Monelle biisimme ja jopa laulujen yksittäiset virkkeet ovat olleet voimaannuttavia niin ilossa kuin surussa. Ymmärsimme, kuinka syvälle musiikki vaikuttaa ja että teemme tärkeää työtä antamalla voimaa faneillemme, yhtye taustoittaa.
Mielinauha-kampanja kasvattaa tietoisuutta mielen hyvinvoinnista
Lähes joka toinen suomalainen kokee hyvinvointia heikentävää kuormitusta elämässään. Tilanne on heikentynyt entisestään verrattuna viime vuoteen, jolloin useampi kuin joka kolmas koki kuormitusta elämässään. Myös Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaan on ollut lisävaikutusta suomalaisten kuormittuneisuuteen. Tiedot ilmenevät MIELI ry:n teettämästä tuoreesta kyselytutkimuksesta.
LUE UUTINEN: SUOMALAISTEN HYVINVOINTIA UHKAAVA KUORMITUS KASVOI
Lähes joka neljäs kyselyyn vastannut suomalainen on kohdannut vuoden aikana tilanteen, jossa joko itse tai läheinen oli tarvinnut apua mielenterveyteen, mutta apua ei ollut saatavilla tai sitä ei ollut riittävästi. Positiivista on kuitenkin se, että jaksamisesta ja mielenterveydestä uskalletaan tänä päivänä puhua entistä avoimemmin eikä mielenterveys enää ole tabu.”
– MIELI Suomen Mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.
Tämän vuoden kampanjan slogan on ”Haloo Mieli! Pidetään susta huolta”. Kampanjan viesti on, että toivo elää. Yhtäkään mieltä ei ole tehty kestämään yksin ja siksi meidän tulee pitää toisistamme huolta.
Mielinauha-kampanjan avulla kerätään varoja MIELI ry:n tekemään mielenterveystyöhön ja kriisiauttamiseen sekä lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävään työhön ja myös Ukrainan pakolaisten ja heitä tukevien vapaaehtoisten auttamiseen.
Osoita tukesi ostamalla Mielinauha tai lahjoittamalla
Kampanjaan voi osallistua lahjoittamalla tai osoittamalla tukensa ostamalla vihreän Mielinauhan 4 euron hintaan.
Lisätietoa nauhojen ostopaikoista ja lahjoittamisesta osoitteessa MIELINAUHA.FI
Mielinauha-kampanja alkaa 1.4. ja jatkuu aina 30.6.2022 asti. Kampanjan on suunnitellut Bob the Robot ja kampanjan viestinnästä on vastannut Viestintätoimisto Manifesto probono-periaatteella.
Mielenterveyden ensiapu® 1 -verkossa koulutus
Mielenterveys elämäntaitona
Mielenterveys on osa kokonaisterveyttämme, josta voi huolehtia kuten muustakin terveydestä. Hyvä mielenterveys lisää hyvinvointiamme ja auttaa meitä selviytymään elämään kuuluvista vaikeuksista.
Mielenterveyden ensiapu® 1 -koulutuksessa saa tutkittua tietoa mielenterveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä ja pääsee harjoittelemaan mielenterveystaitoja.
Koulutus tarjoaa mahdollisuuden pohtia omaa ja läheisten mielen hyvinvointia sekä sitä miten mielenterveyttä voi vahvistaa.
Koulutuksessa käsiteltävät teemat:
- Mitä hyvä mielenterveys on
- Tunnetaidot
- Elämän monet kriisit
- Ihmissuhteet ja vuorovaikutus
- Elämänhallinta
Peruskoulutuksen jälkeen on mahdollista hakea MTEA1-ohjaajakoulutukseen.
Mielenterveyden ensiapu® 1 -verkossa koulutus
Aika: 11.11., 16.11., 18.11., 23.11., 25.11. & 30.11.21 klo 10-11.30
Paikka: Microsoft Teams, ilmoittautuneille lähetetään linkki myöhemmin
Koulutuksen laajuus: 14 h, sis. 5 x 1,5 h webinaaria + itseopiskelua webinaarien välillä
Hinta: 40€/vapaaehtoinen 10€/jäsen, hintaan sisältyy oppikirja.
Ohjaajat: Helena Hakuni & Sari Salminen
Ilmoittautuminen: toimisto@raumankriisikeskus.fi
Haluatko kuulla lisää? helena.hakuni@raumankriisikeskus.fi, 050 559 0015 tai sari.salminen@raumankriisikeskus.fi, 050 559 0014
Vapaaehtoistyön tarinoita. Osa 2.
Rauman seudun mielenterveysseuran auttamisen arjessa vapaaehtoiset ovat äärettömän tärkeässä roolissa, ja siksi heidän tarinoitaan on ilo tuoda esiin. Tuoreimmat tarinat löydät alta ja aiempia juttuja täältä: Vapaaehtoistyön tarinoita. Osa 1.
Antoisia lukuhetkiä!
Onnistumisia porukalla
Valtteri kertoo kokemuksistaan: ”Täällä näkee, että yhden ei tarvi osata kaikkea. Siksi omia ideoita voi noin vain heittää ilmoille ja niitä pääsee helposti toteuttamaan. Matka ideasta todeksi on tosi lyhyt ja kaikkia kuunnellaan. Itseään toteuttamalla saa onnistumisen fiilistä itselleen ja muille ja tulee myös tunne, että sinusta välitetään.
Turvallisuusalan opintojen ohessa oli helppo jatkaa vapaaehtoistyöhön, kun työharjoittelun jälkeen tämä oli jo tuttu paikka. Jos en olisi täällä, niin eipä minulla olisi työn lisäksi mitään järkevää tekemistä. Iso juttu on sekin, että ihmisten kohtaamista ei opi koulussa, vaikka onkin valmistumassa asiakaspalveluammattiin. Täällä se onnistuu.”
Jorma nauttii vapaaehtoisena olemisen sosiaalisuudesta ja vapaudesta:
”Täällä saa olla ihmisten kanssa. Osmosen Talolla on paljon naurua ja hymyillen ja ilolla otetaan vastaan jokainen, oli fiilis mikä tahansa. Ennen minut piti aktiivisena joukkueurheilu, mutta jäin siitä pois vuorotyön epäsäännöllisyyden takia. Osmosen Talo on minulle nyt paikka ja porukka, johon kuulua.
Täällä meno ei ole niin asiallista, vaan on rento meininki. Mustaakin huumoria viljellään ahkerasti, joten sopii olla rohkeasti oma itsensä, kuin hyvässä kaveriporukassa.”
Valmistautumista ammattiin
Heidi ja Irma ovat vapaaehtoisiamme, jotka puolestaan lähtivät syksyllä ohjaajiksi uuteen maahanmuuttajien hyvinvointiryhmään.
”Tämä on mukavaa ja hyödyllistä toimintaa opiskelujen rinnalla. Tutustumme vapaaehtoistyössä opiskelujen aiheisiin ja toimintapaikkoihin ihan käytännössä. Samalla alan työntekijät eli sosiaalialan verkosto tulee tutuksi.
Vapaaehtoistyössä saa kokemusta täysin uusista asioista, mikä antaa rohkeutta lähteä mukaan muuhunkin. Teemme vapaaehtoistyötä omasta halusta, mikä antaa tietynlaista rentoutta toimia omalla tavallaan ilman paineita.
Koemme, että tässä saa kyllä paljon enemmän, mitä itse antaa. On palkitseva tunne, kun voi tehdä hyvää muille.”
Sydämellinen kiitos teille kaikille, jotka olette mukana auttamassa!
Vapaaehtoistoiminta Rauman seudulla
Mielenterveysseuran vapaaehtoistyö on mielen hyvinvointia vahvistavaa sekä kannattelua niinä hetkinä, kun mielen ja kehon voimavarat ovat heikoilla.
Missä?
Toimialueena on lähes koko Satakunta, erityisesti Rauma, Eura, Eurajoki, Rauma ja Säkylä. Mukana voi olla Kriisikeskuksen, Tukipalveluyksikön ja Rikosuhripäivystyksen toiminnassa.
Miksi?
Moni kokee auttamisen tärkeäksi saatuaan joskus itse apua ja tukea haastavina aikoina. Hädän hetkiä koettuaan ymmärtää usein paremmin toista kipuilevaa ihmistä. Omien kokemusten myötä myös ymmärtää entistä paremmin mielenterveyden vahvistamisen tärkeyden. Auttaa voi, vaikka omassa elämässä olisikin säästynyt suurimmilta myrskyiltä. Työtä riittää ja jokaisen auttajan panos on arvokas.
Mitä?
Auttamisen muotoja on hyvin monenlaisia, sillä auttaa voi antamalla aikaa, osaamistaan ja sydäntään. Vapaaehtoistyöhömme voit tutustua tarkemmin täällä: Monta tapaa tehdä vapaaehtoistyötä. Lähetä halutessasi meille yhteystietosi ja pieni kuvaus tilanteestasi, niin voimme yhdessä ideoida, miten juuri sinä voisit auttaa muita. Meidät tavoitat eri tavoilla: toimisto@raumankriisikeskus.fi, puh. 02 8378 5600 tai yhteydenottolomake.
Vapaaehtoistyön tarinoita. Osa 1.
Rauman seudun mielenterveysseuran auttamisen arjessa vapaaehtoiset ovat äärettömän tärkeässä roolissa. Heidän tarinoitaan on aina ilo tuoda esiin.
Itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2018 vietetään valtakunnallista Vapaaehtoisten päivää. Teeman mukaisesti esittelemme vapaaehtoistoimijoiden tarinoita Rauman seudun mielenterveysseurassa koko loppuvuoden ajan. Antoisia lukuhetkiä!
Merkitystä ihmisen kohtaamisesta
Avun saajasta avun antaja. Näinkin voi vapaaehtoistamme Satua kuvailla. ”Olen äärimmäisen kiitollinen Kriisikeskuksesta saamastani tuesta ja haluan jakaa tätä kokemusta muille. Olin pitkään osallistujana itsemurhan tehneiden omaisten vertaisryhmässä, kunnes kävin tukihenkilökoulutuksen ja minusta tuli yksi ryhmän vetäjistä.”
Vapaaehtoistyöstä on tullut Satulle sydämen asia ja osa elämää. Hän on esimerkiksi ollut järjestämässä kynttilätapahtumaa itsemurhan tehneiden muistoksi jo 15 vuotta.
”Tuntuu, että olen vuosien aikana kuullut ja nähnyt kaiken. Ihmisten tarinat koskettavat, mutta eivät lamaannuta. Jos tämä olisi rankkaa, en tekisi tätä. Päinvastoin, minut pitää mukana se, että tämä on merkityksellistä toimintaa, josta saan itsekin joka kerta jotakin.”
Auttaa voi omana itsenään
Pirjo on seuramme vapaaehtoiskonkari. Anoppi houkutteli hänet aikanaan mukaan ja monipuolinen toiminta vei mennessään. ”Kun nelikymppisenä jouduin jäämään eläkkeelle, surin etenkin menetettyä työyhteisöä. Mielenterveysseurassa sain kuitenkin mahtavan uuden verkoston ja tässä porukassa olen viihtynyt jo 20 vuotta.”
Pirjo on ollut monessa mukana sekä tukihenkilönä että seuran hallitustoimijana. ”Avun tarvitsijoita on paljon, joten onneksi saan edelleen iloa toisten auttamisesta. Kriisipuhelinpäivystäjänä on palkitsevaa ja yllättävääkin huomata, että pystyy auttamaan monia ihan omana itsenään ja se riittää.”
Yhdessä toteuttamista ja onnistumista
Tukihenkilökoulutuksen juuri suorittanut Laila on yksi seuramme tuoreimmista toimijoista. ”Vapaaehtoistyö antaa minulle paljon. Se tasapainottaa hektistä elämääni ja toimii vastapainona arjen murheille. Tässä saan myös toteuttaa itseäni monin eri tavoin.
Vapaaehtoistyön eri tilanteita yhdistää se, että olen aina valmis keskustelemaan ja olemaan läsnä kohtaamisessa. Nautin myös siitä, että saan ohjata taide- ja kulttuuripajaa, jossa koen onnistumisen tunteita yhdessä muiden kanssa.
Tämän kautta kuulun johonkin ja sosiaaliset ympyräni ovat laajentuneet. Tällane pohojosesta tullut ulukopaikkakuntalainen on vapaaehtoistyössä saanutkin uusia raumalaisia tuttuja ja jopa ystäviä. Tämä on hienoa touhua!”
Lue lisää seuramme vapaaehtoistoiminnasta.
Haluaisitko tulla mukaan toimintaamme? Lähetä meille yhteystietosi, niin otamme yhteyttä: toimisto@raumankriisikeskus.fi tai puh. 02 8378 5600.
Elämänkokemukset herättävät halun auttaa
Vapaaehtoistyö Rauman seudun mielenterveysseurassa on mielen hyvinvointia vahvistavaa sekä kannattelua niinä hetkinä, kun mielen ja kehon voimavarat ovat heikoilla. Vapaaehtoisauttamisen tapoja on seurassamme monia.
Missä?
Mukana voi olla Kriisikeskuksen, Tukipalveluyksikön ja Rikosuhripäivystyksen toiminnassa ja toimialueena on lähes koko Satakunta, erityisesti Rauma, Eura, Eurajoki, Rauma ja Säkylä.
Miksi?
Moni kokee auttamisen tärkeäksi saatuaan joskus itse apua ja tukea haastavina aikoina. Hädän hetkiä koettuaan ymmärtää usein paremmin toista kipuilevaa ihmistä. Omien kokemusten myötä myös ymmärtää entistä paremmin mielenterveyden vahvistamisen tärkeyden. Auttaa voi, vaikka omassa elämässä olisikin säästynyt suurimmilta myrskyiltä. Työtä riittää ja jokaisen auttajan panos on arvokas.
Haluaisitko tulla mukaan? Lähetä meille yhteystietosi, niin otamme yhteyttä: toimisto@raumankriisikeskus.fi tai puh. 02 8378 5600.
Tuki mieheltä miehelle auttaa erossa. Sinustako vertaistukija?
21.11.2018
Ero on merkittävä tunne-elämän kriisi, joka koettelee erityisesti miehiä. Parisuhteesta irtautumisessa mies jää tunteineen usein yksin. Kun miehet saavat enemmän tukea, siitä hyötyy myös perheen lapset ja muu lähipiiri.
Miehen on vaikea puhua erostaan ystäville, työkavereille ja jopa omille vanhemmille tai sisaruksille, korostaa Miessakit ry:n vastaava erotyöntekijä Kari Vilkko. Erossa tunteet on tärkeä purkaa turvallisesti, puhumalla. Muussa tapauksessa patoutuneet tunteet saattavat purkautua hallitsemattomasti, negatiivisen toiminnan kautta.
Erosta selvitäkseen mies tarvitsee tukea
Valtakunnallisesti toimiva Miessakit ry toimii päivittäin miesten asialla. Erosta Elossa -toiminta koostuu muun muassa vertaistukitoiminnasta. Vilkon mukaan vertaistuki auttaa erokriisissä miestä huomaamaan, ettei ole yksin tilanteensa kanssa, vaan hänellä on mahdollisuus jakaa kokemuksiaan muiden miesten kanssa.
Vertaistuki auttaa asettamaan oman tilanteensa oikeisiin mittasuhteisiin, se vähentää yksinäisyyden tunnetta, ahdistusta ja masennusta. Se tarjoaa myös mahdollisuuden oppia puhumaan ja sanoittamaan tunteitaan. Vertaistuen parissa on mahdollisuus olla ”yksi tyrmätyistä” muiden kanssa.
– Kun mieltä vaivaavat lukuisat kysymykset, jotka heräävät parisuhteen uhatessa päättyä, varsinaisessa eroprosessia ja ajassa eron jälkeen, on vertaistuen tarve ilmeinen. Mies kyllä puhuu ja turvautuu mielellään toiseen mieheen, jos hän voi luottaa siihen, että häntä kuullaan ja ymmärretään, vahvistaa erotyöntekijä Kari Vilkko.
Kaveriksi eronneelle miehelle?
Toiminnanjohtaja Tuija Eskelinen Rauman seudun mielenterveysseurasta on vaikuttunut Miessakit ry:n toiminnasta.
– He tuovat konkreettisesti esille sen, että tavallinen eron kokenut mies voi olla tueksi toiselle miehelle ja se riittää.
Arjen auttamistilanteissa on huomattu, että miehet jäävät etenkin erotilanteessa yksin. Miesten väliselle vertaistuelle on todella tilausta ja siksi tarjolla on nyt mahdollisuus käynnistää eroon liittyvää mieheltä miehelle -vertaistukea Rauman seudulla. Tällä hetkellä on käynnissä avoin haku, jossa haetaan mukaan miehiä, jotka ovat kiinnostuneita vertaistukihenkilönä toimimisesta.
Uudenlaiseen tukitoimintaan mukaan lähteviltä miehiltä tarvitaan vain omakohtainen erokokemus ja siitä selviäminen sekä halu auttaa toista miestä antamalla aikaa ja sydäntään. Koulutuksen ja ammattilaisten tuen tarjoaa Rauman seudun mielenterveysseura. Vertaistuessa miehet voivat auttaa toisiaan hyvin tavallisilla keinoilla, kuten kuuntelemalla toista miestä.
Jos olet kiinnostunut olemaan tukena toiselle miehelle kuuntelemalla ja antamalla sydäntäsi, niin lähetä meille yhteystietosi tai kysy lisää, niin otamme sinuun yhteyttä: toimisto@raumankriisikeskus.fi tai 02 8378 5600.
Erotyöntekijät vieraana
Miesnäkökulmasta erossa keskusteltiin isänpäivän kynnyksellä tiistaina 6.11.2018, kun Miessakit ry:n erotyöntekijät Kari Vilkko ja Tomi-Pekka Liias saapuivat Raumalle. Mukana olivat myös Mannerheimin lastensuojeluliiton Rauman yhdistys ja Kriisikeskuksen väki.
Illan tärkeä näkökohta oli muun muassa se, että vaikka erossa tehdään tunnetasolla työtä puolisosta irtautumiseksi, kompromissien keskellä on tärkeää löytää omat tavat säilyttää oma minuus, isyys ja tunneside lapsiin.
Kiitokset kaikille osallistujille!
Lisätietoja
Toiminnanjohtaja Tuija Eskelinen, Rauman seudun mielenterveysseura 050 559 0012, tuija.eskelinen@raumankriisikeskus.fi
Vastaava erotyöntekijä Kari Vilkko, Miessakit ry 044 751 1341, kari.vilkko@miessakit.fi
Rauma hehkui vihreää 10.10.18 ja viesti: Olet tärkeä!
Maailman mielenterveyspäivänä 10.10.18 ympäri Suomea muistutettiin; ”Sinä olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet”. Raumalla lempeä sanoma levisi vihreällä valaistujen rakennusten kautta. Kauniissa syysillassa vihreänä loistivat höyryveturi Pikku-Jumbo, Valtakulman ja kaupungintalon torni sekä Kiikartorni.
Mielenterveysseurassa vihreällä näytetään avoimuutta kaikkien erilaisuudelle sekä edistetään avoimempaa keskusteluympäristöä. Vihreällä värillä on myös symbolinen merkitys mielenterveysasioihin liittyvää stigmaa vastaan. Vihreän viesti on: ”Kelpaat! Olet tärkeä!”
Kuvat Jari Sorjonen
Vihreä hehkui myös somessa
Teemapäivänä vihreitä kohteita kuvattiin innokkaasti ja jaettiin myös sosiaalisessa mediassa. Julkaisuja löydät avainsanoilla: #kymppikymppi #mindpride #vihreaavaloa #mielenterveys
Vihreäksi valaistut kohteet saivat huomiota ainakin Facebookissa, jossa upeat valokuvat levisivät mm. Rauma ennen ja nyt -ryhmässä. Kiitos taitaville kuvaajille!
Opiskelijoiden oivalluksia
Suomessa Mielenterveyspäivän teemana oli etenkin nuorten mielenterveyden vahvistaminen muuttuvassa maailmassa. Opiskelijajärjestö Opekas ry:n hallituksen väki innostuikin järjestämään 10.10.18 tempauksen Rauman Opettajankoulutuslaitoksen opiskelijoille. Lopputuloksena Seminaarinmäellä syntyi mitä mainion hyvän mielen video, jossa opiskelijat jakavat vinkkejä vahvempaan mielenterveyteen.
Upean videon löydät Opekas ry:n Instagram-tililtä @opekasry sekä Länsi-Suomi-lehden artikkelista: https://ls24.fi/uutiset/mielenterveyspaivana-rauman-rakennuksia-valaistaan-vihreiksi.
Kymppikymppi-kohtaaminen
Illan aikana vilkkaasti liikennöidyllä Veturiaukiolla jaettiin ohikulkijoille Hyvän mielen voimasanoja sekä tietoa Rauman seudun mielenterveysseurasta. Ilta piti sisällään koskettavia kohtaamisia ja upeita ahaa-elämyksiä. Mielenterveysseura sai myös positiivista palautetta ja kannustusta tärkeällä työlleen.
Suuri kiitos järjestelyihin osallistuneille ja kaikille muille, jotka teitte päivästä onnistuneen. Yhteistyössä on voimaa!
Hehkuvan illan tunnelmia
Kuvat: Jari Sorjonen
Toivelaulut soivat Hyvän Mielen yhteislaulu-ryhmässä
Hernepussi liikkelle ja siitä se sitten lähtee.
Joka toinen keskiviikko Järjestö-talolle kokoontuu noin 35 ikäihmistä ikivihreiden iskelmien,
merimieslaulujen ja muiden sävelien äärelle. Osallistujien parissa kiertää hernepussi ja hän, jolle pussi päätyy, saa valita seuraavan sikermän.
Soinnut ja tahdin takaavat Jukka Virta, joka laulaa ja säestää varmoin ottein huumoria unohtamatta. Jukka ja muut vapaaehtoistoimijat tuovat Hyvän Mielen laulutuokioon oman osaamisensa ja panoksensa suurella sydämellä.
Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Lisäenergiaa iltapäivään ja laulun riemuun saa kahvilla ja pullalla, jotka voi ostaa 2 euron hintaan.
Mistä on kyse?
Tapahtuma: Hyvä Mieli -yhteislauluryhmä
Aika: Parillisten viikkojen keskiviikkoina klo 13-15
Paikka: Järjestötalo, Siikapolku 1, Rauma
Järjestäjä: Rauman seudun mielenterveysseura ry
Yhteislauluryhmässä lauletaan ilmoille suruja ja iloja sekä nautitaan porukalla laulamisen riemusta. Ryhmään pääsee helposti mukaan, sillä rittää, kun tulee vain paikalle. Taitotasolla ei ole väliä ja riittää, kun itse nauttii laulamisesta tai musiikin kuuntelusta.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Hehku vihreää maailman mielenterveyspäivänä 10.10.18
Näin osallistut päivän viettoon
Maailman mielenterveyspäivää vietetään keskiviikkona 10.10.2018. Alta löydät vinkkejä, miten sinä voit edistää mielen hyvinvointia kotona, töissä tai harrastuksissasi teemapäivänä ja ympäri vuoden.
1. Hehku vihreää
Valaise vihreällä värillä rakennuksia, ikkunoita tai vaikkapa itsellesi tärkeitä esineitä koululuokassa, kotisi ikkunoissa, yrityksesi tiloissa tai miten ikinä keksitkään. Voit myös pukeutua vihreään.
Hehku vihreää ja jaa kuva somessa: #kymppikymppi #mindpride #vihreaavaloa #mielenterveys
Tule mukaan ja näytä vihreää valoa meidän kaikkien erilaisuudelle sekä edistät avoimempaa keskusteluympäristöä. Vihreällä valaisemisella on myös symbolinen merkitys mielenterveysasioihin liittyvää stigmaa vastaan. Vihreällä viestit muille: ”Kelpaat! Olet tärkeä!”
www.mielenterveysseura.fi/kymppikymppi
#vihreaavaloa #mindpride #kymppikymppi #mielenterveys
2. Käytä Vahvuuskortteja
Suomen mielenterveysseuran Vahvuuskorttien avulla on helppoa tuoda esiin jokaisen omia vahvuuksia. Korttien avulla voi tunnistaa omat vahvuutensa, keskustella aiheesta ja lisätä myönteistä itsetuntemusta.
Ole hyvä ja ota Vahvuuskortit hyödyksesi. Voit käyttää niitä yksin, pareittain tai ryhmässä. Vahvuuskortit viestittävät, että olet sitten innostuva, harkitseva, herkkä tai jotain muuta, olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet!
Lataa, tulosta ja katso käyttövinkkejä:
http://www.mielenterveysseura.fi/vahvuuskortit
Hyödynnä muita työkaluja:
http://www.mielenterveysseura.fi/materiaalit
#vahvuuskortit #mieli #kymppikymppi