Vertaistukiryhmä Äkillisesti läheisensä menettäneille, Rauma syksy 2023
Ryhmä on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat menettäneet vanhemman, sisaruksen tai ystävän tapaturman, onnettomuuden, sairauskohtauksen tai nopeasti edenneen sairauden kautta.
AIKA: 17.10.-28.11.2023
PAIKKA: MIELI Kriisikeskus, Alfredinkatu 5, Rauma
HINTA: Ryhmä on osallistujille maksuton
LISÄTIEDOT: Ryhmä alkaa tiistaina 17.10.2023 ja kokoontuu viikoittain klo 17-18.30 (yhteensä 10 kertaa). Noin kolmen kuukauden kuluttua ryhmän päättymisestä järjestetään yksi jatkotapaaminen. Ryhmään kuuluu myös yksi lauantaipäivä, mikä sovitaan yhdessä ryhmän kanssa. Ryhmään hakijat haastatellaan ja valinta ryhmään tapahtuu haastattelun jälkeen.
SISÄLTÖJÄ: Sisällössä otetaan huomioon osallistujien toiveet ja odotukset
- Traumaattinen/äkillinen menetys, kriisi ja suru
- Menetyksen merkitys ja vaikutukset
- Keho ja mieli surussa
- Sosiaalinen tukiverkosto, muut läheiset
- Muistelu
- Voimavarat ja selviytymiskeinot
MENETELMÄT: Ryhmä pohjautuu ammatillisesti ohjattuun vertaistukeen
- Ryhmäkeskustelut –> myös pienryhmissä tai pareittain
- Lyhyet alustukset
- Vakauttavat keholliset harjoitukset turvallisessa ympäristössä
JÄRJESTÄJÄ/OHJAAJA: MIELI Länsirannikon mielenterveys ry
- Sari Salminen; p. 050 559 0014 @: sari.salminen@raumankriisikeskus.fi
- Sinikka Sevänen; p. 050 559 0013 @: sinikka.sevanen@raumankriisikeskus.fi
Vertaistukiryhmä läheisensä menettäneille nuorille
Kriisityöntekijä Sari Salminen p. 050 559 0014
-18.4. Tutustuminen ja ryhmäytyminen
-25.4. Lohtu ja voimavarat
-2.5. Miltä ja missä suru tuntuu kehossa
-9.5. Mitä tunteita suru herättää
-23.5. Surun käsittelyä, keskiössä toivo
-30.5. Ryhmän yhteenveto ja päätös
TERVETULOA ERORYHMÄÄN KEVÄÄLLÄ 2022!
TERVETULOA ERORYHMÄÄN KEVÄÄLLÄ 2022!
Eroryhmän aloitus siirtyy tammikuulta eteenpäin, ilmoitamme uudesta aloitusajankohdasta mahdollisimman pian.
Eroryhmän tavoitteena on turvallisessa ja luottamuksellisessa ryhmässä pohtia omaan avio-/avoeroon liittyviä asioita sekä antaa työkaluja eroprosessiin ja eron jälkeiseen elämään.
Käsittelemme mm. sopeutumista eron jälkeiseen elämään, eroon liittyviä tunteita, eron vaikutuksia lapsiin ja suuntaudumme positiivisin mielin tulevaisuuden mahdollisuuksiin.
Kokoonnumme Kriisikeskus Ankkurpaikassa (Valtakatu 13) pääsääntöisesti joka keskiviikko klo 16.15–18.15 kahdeksan kertaa.
Ryhmään osallistujat haastatellaan ja ryhmään otetaan 6 ryhmäläistä.
Kynttilä tapahtuma ja itsemurhan tehneiden läheisten vertaisryhmä 2022
Tukea, voimia, yhdessä suremista
Aika: Ensimmäinen tapaaminen 17.1.2022 klo 17-18.30. Ryhmä on suljettu ja kokoontuu 10 kertaa joka maanantai
Paikka: Kriisikeskus Ankkurpaikk’, Valtakatu 13, Rauma
Vertaisryhmän tavoitteena on auttaa selviämään traumaattisesta kokemuksesta, antaa tilaa suremiselle ja käydä omaa tilannetta läpi yhdessä toisten kanssa. Vertaistukea hyödyntämällä pyritään löytämään voimavaroja ja selviytymiskeinoja eteenpäin jaksamisessa.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot:
Kriisityöntekijät
Sari Salminen 050 – 5590014 sari.salminen@raumankriisikeskus.fi
Sinikka Sevänen 050 – 5590013 sinikka.sevanen@raumankriisikeskus.fi
Muista myös kynttilätapahtuma itsemurhan tehneiden omaisille ja läheisille su 21.11. klo 18 Kordelinin kappelissa
Eroryhmä keväällä 2021
Eroryhmän tavoitteena on turvallisessa ja luottamuksellisessa ryhmässä pohtia omaan avio/avoeroon liittyviä asioita teema kerrallaan. Ryhmän tavoitteena on antaa työkaluja eroprosessiin ja eron jälkeiseen elämään.
Kokoontumiset: Tiistaisin klo 15.00-17.00
Kokoontumispaikka: Rauman kriisikeskus Ankkurpaikk, Valtakatu 13, 26 100 Rauma
Ryhmän ohjaajat: Kriisityöntekijät Riitta Koski ja Helena Hakuni
8 viikon ohjelma
Ti 23.3.: Tutustuminen, ryhmän sääntöjen luominen, ryhmän tavoitteet (oma tarina)
Ti 30.3.: Sopeutuminen eron jälkeiseen elämään
Ti 6.4.: Eroon liittyvät surun tunteet
Ti 13.4.: Vihan tunteet
Ti 20.4.: Itsetunto
Ti 27.4.: Rakkaus
Ti 4.5.: Eteenpäin vievät ihmissuhteet
Ti 11.5.: Seksuaalisuus
(Lisäksi mitä kuuluu -tapaaminen elo-syyskuussa)
Tiedustelut: Riitta Koski p. 050 545 6228, Helena Hakuni p. 050 559 0015
Itsemurhan tehneiden läheisten vertaisryhmä
Ryhmä on peruttu keväältä, jotta noudatamme koronarajoituksia ja ohjeistuksia. Ryhmä pyritään toteuttamaan syksyllä ja tällä välillä apua on saatavilla kauttamme etäyhteyksien turvin, soita p. 02 8378 5600
Itsemurhan tehneiden läheisten vertaisryhmä
Aloitus ma 12.4.2021 klo 17.00-18.30
Tukea, voimia, yhdessä suremista
Aika
Ensimmäinen tapaaminen 12.04. 2021 klo 17.00 – 18.30.
Ryhmä on suljettu ja kokoontuu 10 kertaa joka maanantai.
Paikka
Kriisikeskus Ankkurpaikk’, Valtakatu 13, Rauma
Vertaisryhmän tavoitteena on auttaa selviämään traumaattisesta kokemuksesta, antaa tilaa suremiselle ja käydä omaa tilannetta läpi yhdessä toisten kanssa. Vertaistukea hyödyntämällä pyritään löytämään voimavaroja ja selviytymiskeinoja eteenpäin jaksamisessa.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot:
Kriisityöntekijät
Sari Salminen 050 – 5590014 sari.salminen@raumankriisikeskus.fi
Sinikka Sevänen 050 – 5590013 sinikka.sevanen@raumankriisikeskus.fi
Vapaaehtoistyön tarinoita. Osa 1.
Rauman seudun mielenterveysseuran auttamisen arjessa vapaaehtoiset ovat äärettömän tärkeässä roolissa. Heidän tarinoitaan on aina ilo tuoda esiin.
Itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2018 vietetään valtakunnallista Vapaaehtoisten päivää. Teeman mukaisesti esittelemme vapaaehtoistoimijoiden tarinoita Rauman seudun mielenterveysseurassa koko loppuvuoden ajan. Antoisia lukuhetkiä!
Merkitystä ihmisen kohtaamisesta
Avun saajasta avun antaja. Näinkin voi vapaaehtoistamme Satua kuvailla. ”Olen äärimmäisen kiitollinen Kriisikeskuksesta saamastani tuesta ja haluan jakaa tätä kokemusta muille. Olin pitkään osallistujana itsemurhan tehneiden omaisten vertaisryhmässä, kunnes kävin tukihenkilökoulutuksen ja minusta tuli yksi ryhmän vetäjistä.”
Vapaaehtoistyöstä on tullut Satulle sydämen asia ja osa elämää. Hän on esimerkiksi ollut järjestämässä kynttilätapahtumaa itsemurhan tehneiden muistoksi jo 15 vuotta.
”Tuntuu, että olen vuosien aikana kuullut ja nähnyt kaiken. Ihmisten tarinat koskettavat, mutta eivät lamaannuta. Jos tämä olisi rankkaa, en tekisi tätä. Päinvastoin, minut pitää mukana se, että tämä on merkityksellistä toimintaa, josta saan itsekin joka kerta jotakin.”
Auttaa voi omana itsenään
Pirjo on seuramme vapaaehtoiskonkari. Anoppi houkutteli hänet aikanaan mukaan ja monipuolinen toiminta vei mennessään. ”Kun nelikymppisenä jouduin jäämään eläkkeelle, surin etenkin menetettyä työyhteisöä. Mielenterveysseurassa sain kuitenkin mahtavan uuden verkoston ja tässä porukassa olen viihtynyt jo 20 vuotta.”
Pirjo on ollut monessa mukana sekä tukihenkilönä että seuran hallitustoimijana. ”Avun tarvitsijoita on paljon, joten onneksi saan edelleen iloa toisten auttamisesta. Kriisipuhelinpäivystäjänä on palkitsevaa ja yllättävääkin huomata, että pystyy auttamaan monia ihan omana itsenään ja se riittää.”
Yhdessä toteuttamista ja onnistumista
Tukihenkilökoulutuksen juuri suorittanut Laila on yksi seuramme tuoreimmista toimijoista. ”Vapaaehtoistyö antaa minulle paljon. Se tasapainottaa hektistä elämääni ja toimii vastapainona arjen murheille. Tässä saan myös toteuttaa itseäni monin eri tavoin.
Vapaaehtoistyön eri tilanteita yhdistää se, että olen aina valmis keskustelemaan ja olemaan läsnä kohtaamisessa. Nautin myös siitä, että saan ohjata taide- ja kulttuuripajaa, jossa koen onnistumisen tunteita yhdessä muiden kanssa.
Tämän kautta kuulun johonkin ja sosiaaliset ympyräni ovat laajentuneet. Tällane pohojosesta tullut ulukopaikkakuntalainen on vapaaehtoistyössä saanutkin uusia raumalaisia tuttuja ja jopa ystäviä. Tämä on hienoa touhua!”
Lue lisää seuramme vapaaehtoistoiminnasta.
Haluaisitko tulla mukaan toimintaamme? Lähetä meille yhteystietosi, niin otamme yhteyttä: toimisto@raumankriisikeskus.fi tai puh. 02 8378 5600.
Elämänkokemukset herättävät halun auttaa
Vapaaehtoistyö Rauman seudun mielenterveysseurassa on mielen hyvinvointia vahvistavaa sekä kannattelua niinä hetkinä, kun mielen ja kehon voimavarat ovat heikoilla. Vapaaehtoisauttamisen tapoja on seurassamme monia.
Missä?
Mukana voi olla Kriisikeskuksen, Tukipalveluyksikön ja Rikosuhripäivystyksen toiminnassa ja toimialueena on lähes koko Satakunta, erityisesti Rauma, Eura, Eurajoki, Rauma ja Säkylä.
Miksi?
Moni kokee auttamisen tärkeäksi saatuaan joskus itse apua ja tukea haastavina aikoina. Hädän hetkiä koettuaan ymmärtää usein paremmin toista kipuilevaa ihmistä. Omien kokemusten myötä myös ymmärtää entistä paremmin mielenterveyden vahvistamisen tärkeyden. Auttaa voi, vaikka omassa elämässä olisikin säästynyt suurimmilta myrskyiltä. Työtä riittää ja jokaisen auttajan panos on arvokas.
Haluaisitko tulla mukaan? Lähetä meille yhteystietosi, niin otamme yhteyttä: toimisto@raumankriisikeskus.fi tai puh. 02 8378 5600.
Tuki mieheltä miehelle auttaa erossa. Sinustako vertaistukija?
21.11.2018
Ero on merkittävä tunne-elämän kriisi, joka koettelee erityisesti miehiä. Parisuhteesta irtautumisessa mies jää tunteineen usein yksin. Kun miehet saavat enemmän tukea, siitä hyötyy myös perheen lapset ja muu lähipiiri.
Miehen on vaikea puhua erostaan ystäville, työkavereille ja jopa omille vanhemmille tai sisaruksille, korostaa Miessakit ry:n vastaava erotyöntekijä Kari Vilkko. Erossa tunteet on tärkeä purkaa turvallisesti, puhumalla. Muussa tapauksessa patoutuneet tunteet saattavat purkautua hallitsemattomasti, negatiivisen toiminnan kautta.
Erosta selvitäkseen mies tarvitsee tukea
Valtakunnallisesti toimiva Miessakit ry toimii päivittäin miesten asialla. Erosta Elossa -toiminta koostuu muun muassa vertaistukitoiminnasta. Vilkon mukaan vertaistuki auttaa erokriisissä miestä huomaamaan, ettei ole yksin tilanteensa kanssa, vaan hänellä on mahdollisuus jakaa kokemuksiaan muiden miesten kanssa.
Vertaistuki auttaa asettamaan oman tilanteensa oikeisiin mittasuhteisiin, se vähentää yksinäisyyden tunnetta, ahdistusta ja masennusta. Se tarjoaa myös mahdollisuuden oppia puhumaan ja sanoittamaan tunteitaan. Vertaistuen parissa on mahdollisuus olla ”yksi tyrmätyistä” muiden kanssa.
– Kun mieltä vaivaavat lukuisat kysymykset, jotka heräävät parisuhteen uhatessa päättyä, varsinaisessa eroprosessia ja ajassa eron jälkeen, on vertaistuen tarve ilmeinen. Mies kyllä puhuu ja turvautuu mielellään toiseen mieheen, jos hän voi luottaa siihen, että häntä kuullaan ja ymmärretään, vahvistaa erotyöntekijä Kari Vilkko.
Kaveriksi eronneelle miehelle?
Toiminnanjohtaja Tuija Eskelinen Rauman seudun mielenterveysseurasta on vaikuttunut Miessakit ry:n toiminnasta.
– He tuovat konkreettisesti esille sen, että tavallinen eron kokenut mies voi olla tueksi toiselle miehelle ja se riittää.
Arjen auttamistilanteissa on huomattu, että miehet jäävät etenkin erotilanteessa yksin. Miesten väliselle vertaistuelle on todella tilausta ja siksi tarjolla on nyt mahdollisuus käynnistää eroon liittyvää mieheltä miehelle -vertaistukea Rauman seudulla. Tällä hetkellä on käynnissä avoin haku, jossa haetaan mukaan miehiä, jotka ovat kiinnostuneita vertaistukihenkilönä toimimisesta.
Uudenlaiseen tukitoimintaan mukaan lähteviltä miehiltä tarvitaan vain omakohtainen erokokemus ja siitä selviäminen sekä halu auttaa toista miestä antamalla aikaa ja sydäntään. Koulutuksen ja ammattilaisten tuen tarjoaa Rauman seudun mielenterveysseura. Vertaistuessa miehet voivat auttaa toisiaan hyvin tavallisilla keinoilla, kuten kuuntelemalla toista miestä.
Jos olet kiinnostunut olemaan tukena toiselle miehelle kuuntelemalla ja antamalla sydäntäsi, niin lähetä meille yhteystietosi tai kysy lisää, niin otamme sinuun yhteyttä: toimisto@raumankriisikeskus.fi tai 02 8378 5600.
Erotyöntekijät vieraana
Miesnäkökulmasta erossa keskusteltiin isänpäivän kynnyksellä tiistaina 6.11.2018, kun Miessakit ry:n erotyöntekijät Kari Vilkko ja Tomi-Pekka Liias saapuivat Raumalle. Mukana olivat myös Mannerheimin lastensuojeluliiton Rauman yhdistys ja Kriisikeskuksen väki.
Illan tärkeä näkökohta oli muun muassa se, että vaikka erossa tehdään tunnetasolla työtä puolisosta irtautumiseksi, kompromissien keskellä on tärkeää löytää omat tavat säilyttää oma minuus, isyys ja tunneside lapsiin.
Kiitokset kaikille osallistujille!
Lisätietoja
Toiminnanjohtaja Tuija Eskelinen, Rauman seudun mielenterveysseura 050 559 0012, tuija.eskelinen@raumankriisikeskus.fi
Vastaava erotyöntekijä Kari Vilkko, Miessakit ry 044 751 1341, kari.vilkko@miessakit.fi