RIKUn tärkein voimavara ovat vapaaehtoiset. Vapaaehtoistyömme on monipuolista ja mielenkiintoista. Vapaaehtoiset vastailevat RIKUn 116006-puhelimessa ja RIKUchatissa sekä toimivat tukihenkilöinä rikoksen uhreille, heidän läheisilleen sekä rikoksessa todistaville. Valtakunnallisesti toiminnassamme on mukana jo noin 500 innostunutta vapaaehtoista. Rauman seudulla aktiivisia vapaaehtoistoimijoita on 11. Vapaaehtoisilta ei edellytetä mitään tiettyä ammatillista taustaa tai osaamisaluetta vaan kaikki vapaaehtoiset koulutetaan RIKUn toimintaan ja työntekijät tukevat vapaaehtoista työssään. Vapaaehtoisia tarvitaan aina lisää. Seuraava vapaaehtoistyön peruskurssi Rauman seudulla on alkamassa 21.9.2022.
Rauman toimipisteen yhteystiedot: virastotalo Aittakarinkatu 21, 26100 Rauma, Heidi Väkiparta puh. 050 375 5338.
MITÄ RIKU-VAPAAEHTOISTYÖ TARJOAA?
- Merkityksellistä ja palkitsevaa vapaaehtoistyötä mukavassa ja innostuneessa RIKUlaisten tiimissä
- Laadukkaan peruskurssin ja täydennyskoulutuksia
- Ammatillista tukea ja ohjausta asiakkaan rinnalla kulkemiseen
- Virkistystä vaativan toiminnan vastapainoksi
KENELLE VAPAAEHTOISTOIMINTA SOPII?
- Oma elämäsi on tasapainossa
- Haluat sitoutua haasteelliseen ja kiinnostavaan vapaaehtoistoimintaan
- Et ole joutunut rikoksen uhriksi lähimenneisyydessä etkä ole syyllistynyt vakaviin rikoksiin
- Sinulla on aikaa ja voimia auttaa vaikeissa elämäntilanteissa olevia asiakkaitamme
- Sinulta löytyy digitaitoja toimia netissä
- Olet avoin ja suvaitsevainen sekä sinulla on halu kuunnella toista ihmistä
MITÄ VAPAAEHTOISTYÖ ON KONKREETTISESTI?
Rikosuhripäivystys tarjoaa käytännön neuvoja ja henkistä tukea rikoksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisilleen ja rikosasiassa todistaville. Suurin osa asiakkaistamme on erilaisten väkivaltarikosten uhreja. RIKUn työntekijät tukevat ja ohjaavat vapaaehtoisia heidän työssään. Emme maksa palkkaa tai palkkiota, mutta korvaamme vapaaehtoiselle aiheutuvia matka- ja puhelinkuluja.
VAPAAEHTOISTYÖTÄ PUHELIMESSA, VERKOSSA JA TUKIHENKILÖINÄ
- Rikosuhripäivystyksen puhelimessa päivystäjät kuuntelevat, antavat neuvoja ja henkistä tukea. Tarvittaessa he ohjaavat soittajat RIKUn muihin palveluihin tai palveluihin, jotka auttavat yhteydenottajaa eteenpäin rikos kokemuksessaan.
- Tukihenkilöt auttavat asiakasta henkilökohtaisesti. He kulkevat asiakkaan rinnalla ja antavat henkistä tukea ja käytännön neuvoja. Tukihenkilö voi olla asiakkaan mukana esim. poliisilaitoksella, oikeudenkäynneissä tai muissa rikosasiaan liittyvissä tapaamisissa – siksi tarvitsemme myös vapaaehtoisia, jotka voivat toimia päiväaikaan. Muut asiakastapaamiset voidaan sopia ajankohtaan, joka parhaiten asiakkaalle ja tukihenkilölle sopii.
- Verkkotyössä päivystäjät vastaavat kysymyksiin chatissa ammattilaisen ohjauksessa.
- Vapaaehtoiset voivat viedä viestiä RIKUn palveluista messuille ja muihin tapahtumiin. Vapaaehtoiset voivat tehdä myös erilaisia toiminnanesittelyitä ja tehdä vaikkapa kouluvierailuja.
RIKUN VAPAAEHTOISTYÖN ERITYISPIIRTEITÄ
Kaikessa toiminnassamme huomioidaan vapaaehtoisen yksityisyys ja turvallisuus. Vapaaehtoistyölle on laadittu selkeät linjaukset. Vapaaehtoinen ei esimerkiksi mene asiakkaan kotiin tai kutsu heitä kotiinsa. Vapaaehtoiset tekevät vapaaehtoistyötä vain etunimellä. Vapaaehtoinen ei myöskään anna omaa puhelinnumeroaan asiakkaalle.
MITEN VAPAAEHTOISEKSI PÄÄSEE ?
Uusista peruskursseista ilmoitetaan RIKUn verkkosivuilla riku.fi/vapaaehtoiseksi/ sekä paikallisissa lehdissä. Peruskurssien kesto on noin 50 tuntia. Koulutus sisältää tietoa muun muassa rikosprosessista, traumaattisesta kriisistä, henkisestä tuesta, puhelin- ja verkkoauttamisesta sekä asiakkaan kohtaamisesta.
HAKUPROSESSI ON KOLMIVAIHEINEN
1. Täyttämällä verkkolomakkeen RIKUn nettisujen kautta voit ilmaista kiinnostuksesi Rikosuhripäivystyksen vapaaehtoistyöstä riku.fi/vapaaehtoiseksi/
2. Tämän jälkeen sinuun ollaan yhteydessä puhelimitse. Puhelinhaastattelun aikana käydään läpi tarkemmin RIKUn vapaaehtoistoimintaa ja mietitään, sopiiko toiminta sinulle.
3. Osa kiinnostuneista kutsutaan henkilökohtaiseen tapaamiseen, jossa arvioidaan yhdessä tehtävän sopivuutta.