Työskentelen taideterapeuttina ja opiskelen ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi. Opiskelu tuo mukanaan uusia termejä, joiden sisältö ei aina aukene ihan helpolla. Aloittaessani lyhytterapiaopinnot ymmärsin väärin sanan ratkaisukeskeisyys. Ajattelin, ettei ongelmiin tarvitse aina löytyä ratkaisua tai selitystä. Nyt ymmärrän, ettei ratkaisukeskeisyys tarkoitakaan sitä, että ongelmat pitäisi ratkaista vaan pitääkin ratkaista tie omiin vahvuuksiin ja voimavaroihin. Kaikille ilmiöille ei myöskään tarvita selitystä. Tähän oivaltamiseen minulle tuttu taideterapia antaa hyvät mahdollisuudet. Taide on tekijänsä peilikuva ja totuus sen hetkisestä tilasta.
Taidetyöskentely on merkityksille vapaata toimintaa, antaen luvan onnistumisille ja epäonnistumisille.
Taide tuottaa selityksiä vasta silloin, kun tekijä vie kokemuksensa sanalliseen muotoon järkeilyn tasolle. Taiteen tekemisen prosessi tuottaa ratkaisuja tai käyttäisin mieluummin sanaa vapautuksia, irti päästämisiä ja uusien ilmiöiden vastaanottoa. Taide itsessään ei hoida vaan taiteella on oma itseisarvonsa. Taideterapiassa hoito (healing) tapahtuu turvallisessa vuorovaikutussuhteessa asiakkaan ja terapeutin tai terapiaryhmän välillä. Voimavarat karttuvat luovuuden kukkiessa. Toki moni saa terapeuttisen kokemuksen taiteen kanssa toimiessaan tekijänä tai kokijana.
Ratkaisukeskeisyys on ongelmien ratkaisuyritysten sijaan ratkaisujen rakentamista. Ratkaisujen rakentaminen tapahtuu sanallisessa vuorovaikutuksessa terapiasuhteessa tai hyvän läheisen kanssa. Ratkaisukeskeinen auttamistyö on voimaannuttamista ja asiakkaan vahvuuksien löytämistä, jotta asiakas voisi elää tyydyttävämpää elämää. Asiakas kutsutaan tutkimusmatkalle tutkimaan voimavaroja ja onnistumisia ongelmien sijaan. Ammattiauttaja suostuu ei-tietämisen tilaan arvostelematta asiakkaan vaikeuksia.
Miten voimavarat sitten löytyvät hädän hetkellä? Olemme jo oppineet varautumaan varmuusvaraston muodossa tuleviin kriiseihin. Hamstraamme kaappeihin vessapaperia, purkkiruokaa ja vesikanistereita. Suunnittelemme selviytymiskeinoja mahdollisen sähkökatkoksen tai muun poikkeustilan varalle.
Miksi emme myös keräilisi voimauttavia kokemuksia mieleemme ja kehomme muistiin?
Pysähdy hetkeksi metsäretkellä, meren rannalle tai taideteoksen äärelle. Ime itseesi tunteita ja ajatuksia miellyttävästä hetkestä, lukitse kokemukset kehosi muistiin vaikkapa navan ympärille, ja ota lempeä muisto taas käyttöösi kriisin hetkellä viemällä huomiosi vatsan seudulle ja silittämällä vatsaasi hellästi kädelläsi. Väylä voimavaroihin löytyy tutkimalla omia totuuksia, vuorovaikutussuhteita, ajatuksen juoksuja ja kehon rektioita.
Ratkaisukeskeisellä ajattelulla suunnataan tulevaisuuteen. Kun synnymme, alamme luoda suhteita lähimpiin, ympäristöön ja itseemme. Suhde itseen muokkautuu koko elämän ajan erilaisissa suhteissa kanssaeläjiin, tapahtumiin ja omaan peilikuvaan. Meille kaikille tapahtuu jotain kammottavaa ja romahduttavaa elämän aikana. On tärkeää pysähtyä onnistumisiin, pärjäämisiin ja hyvän olon hetkiin. Näiden hyvien muistojen avulla pääsee taas eteenpäin elämässä.
Kun tänään hilloat ja pakastat kesän maut pakastimeen talveksi. Nuuhki, maista, hipelöi kaikki kesän hyvät tunnelmat ihosi alle voimavaroiksi tulevien myrskyjen tyynnyttäjiksi.
Voimallista kesää!
27.7.2023
Tommi Ojala
Taideterapeutti, työnohjaaja