Mental Health Art Week 22.-28.5.2023 – Tunne tunteesi
MIELI Satakunnan mielenterveys ry on mukana valtakunnallisessa Mental Health Art Week (MHAW)- tapahtumaviikossa 22.-28.5.2023
Skotlannista Suomeen vuonna 2014 tulleen tapahtumaviikon aikana MIELI paikallisyhdistykset toteuttavat yhdessä yhteistyökumppanien kanssa matalan kynnyksen kulttuuri- ja taidetapahtumia, jota vahvistavat paikallista hyvinvointia ja lisäävät ymmärrystä kulttuuri- ja taide-elämysten vaikutuksista mielenterveyteen.
Vuonna 2023 pääyhteistyökumppanina on Suomen Teatterit Ry (STEFI) ja tapahtumaviikon teemana on Tunne Tunteesi.
Yhdistyksemme järjestää koko viikon erilaisia työpajoja sekä tapahtumia, jotka ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Viikon ohjelmaan saattaa tulla vielä tarkennuksia, seuraa siis verkkosivujamme ja Facebook- sekä Instagram-tilejämme.
Työpajoihin paikkoja on rajoitetusti, ilmoittauduthan työpajoihin lähettämällä sähköpostia viimeistään 19.5. mennessä osoitteeseen mielisatakunta@gmail.com
MHAW-viikon ohjelma
Klo 17-19.30
Taideterapeuttinen työpaja
Studio Hilkka, Valtakatu 22, Pori
Taideterapeutti Tommi Ojala.
Ilmoittautuminen: mielisatakunta@gmail.com
”Tule tutustumaan omaan elämäkertaasi taiteen keinoin! Et tarvitse mitään ennakko-osaamista.”
Klo 17-19.30
Hahmoterapia- työpaja.
Satakunnan Syöpäyhdistys,
Yrjönkatu 2, 2.krs., Pori.
Hahmoterapeutti Miia Lindström
Ilmoittautuminen: mielisatakunta@gmail.com
”Gestalt- eli hahmoterapia työpajassa tutkimme omaa tietoisuuttamme toimintatavoistamme, omista rajoistamme ja tunteistamme, jotta voimme kantaa vastuuta itsestämme ja elää täyttä elämää”
Keskiviikko 24.5.
Klo 18:30-19:30 Lukudraama: Tunne tunteesi
Rakastajat- teatteri
Klo 17-19.30
Tunteet kehossa – Tanssiterapia- työpaja
Studio Hilkka, Valtakatu 22, Pori.
Kaisa Selin
Ilmoittautuminen: mielisatakunta@gmail.com
”Tunteet kehossa -työpajassa pääset tutustumaan tanssi-liiketerapian menetelmiin. Teemme liikkeellisiä kehotietoisuusharjoituksia, jotka ovat turvallinen tila itsesi kohtaamiselle ja omien tarpeiden kuuntelulle. Tunnustelemme mitä tunteita tunnistan itsessäni, kun kohtaan itseni kehon kautta. Olet lämpimästi tervetullut mukaan juuri sellaisena kuin olet. Mukaan tarvitset vaatteet joissa on mukava olla ja liikkua.”
Klo 18-19.30
MITÄ….. TAIKAA TAPAHTUUKAAN!!??
Varjoteatteri ja työpaja
Galleria Liisa Ekqvist,
Vanha Vaasantie 13, Noormarkku
Liisa Ekqvist/Nukkero Ry
Ilmoittautuminen: mielisatakunta@gmail.com
”Koko perheen varjoteatteriesitys ja työpaja”
Klo 17-18.30
Mitä mielessä? – Savityöpaja
Studio Hilkka, Valtakatu 22, Pori.
Savisiipi
Ilmoittautuminen: mielisatakunta@gmail.com
”Tule tekemään savesta ”Mitä mielessä”-teos. Et tarvitse mitään ennakko-osaamista.”
Lauantai 27.5.
Klo 20- Kalle Talonen & Nenä – Runoklubi
Studio Hilkka, Valtakatu 22, Pori
Taideduon työnjako on simppeli: Kalle Talonen esittää runouttaan iholle tulevalla tyylillään ja Nenä äänimaisemoi. Kaksikko pyrkii luomaan jokaiseen esiintymiseen ainutkertaisen tunnelman ja haluaa asettua alttiiksi yllätyksille. Talosen tekstit edustavat alastonta nykyrealismia oivaltavalla tavalla, johon välillä proosahtavankin lyriikan kuulijan onhelppo samaistua. Nenä pyrkii uppoutumaan runojen mikrokosmoksiin useiden eri soitinten avulla ja saattaa myös oiheta laulamaan Talosen tekstejä.
Kalle Talonen & Nenä haluaa intensiivisellä runomusiikillaan vieraannuttaa kuulijan vieraantuneisuudesta. ”Me ollaan naapureita kaikki / kun oikein silmin katsotaan”
Miesten yhteistyö lähti siitä, kun Talonen pakkomyi Seiniin kirjoitetut -runokirjansa (Kolera) Nenälle. Muusikko kuitenkin innostui lukemastaan ja halusi säveltää teksteihin Kupittaa-sarjan, joka esitettiin Varsinais-Suomen Runoviikolla 2019. Siitä lähtien kaksikko on tehnyt keikkoja yhdessä tasaisen epätasaisesti. Youtubesta löytyy myös runsaasti heidän videoitaan (mm. Nyrkkisäännöt, Ihmiset ja aika, Näimme hänet keittiön ikkunasta).
Tule Hyvän Mielen Vapaaehtoiseksi!
Hyvän Mielen Vapaaehtoisten peruskoulutus on alkamassa 11.4.2023. Koulutuksen kesto on 35 tuntia ja koulutusajankohdat sijoittuu arki-iltoihin.
Onko sinulla luontainen taito kuunnella ja kohdata ihmisiä? Haluatko toimia toiselle ihmiselle rinnalla kulkijana ja tukijana?
Vapaaehtoisena saat iloa auttamisesta sekä mahdollisuuden tehdä jotain merkityksellistä. Olet mukana innostavassa yhteisössä – virkistystä unohtamatta.
Koulutettuna vapaaehtoisena voit toimia:
💚 Valtakunnallisessa Kriisipuhelimessa
💚 Kasvokkain tapahtuvassa yksilötukitoiminnassa
💚 Nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa
Tule mukaan, sinua tarvitaan 💚
Lisätiedot ja ilmoittautumiset:
mielisatakunta@gmail.com
Maailman mielenterveyspäivänä 10.10. jaetaan huolia
Maailman mielenterveyspäivän tavoite on nostaa kaikkien ihmisten mielenterveys ja hyvinvointi ykkösasiaksi. Porissa tuodaan Porin Kaupunginsairaalaan Huolituoli.
Suomessa pitkittyvä poikkeusaika on koetellut kansalaisten jaksamista. Maailmantilanteen ja tulevaisuuden epävarmuus ovat lisänneet etenkin nuorten ja nuorten aikuisten kuormitusta. Yhä useammalla on huoli myös toimeentulosta.
Kriisit ovat nostaneet esiin mielenterveyden vahvistamisen ja oikea-aikaisen tuen merkityksen. Omia ja läheisten mielenterveystaitoja voi ja kannattaa vahvistaa. On hyödyllistä esimerkiksi tunnistaa, mitkä asiat kuormittavat, mitkä auttavat palautumaan, mikä tuottaa iloa ja luo uskoa tulevaisuuteen. Järjestöissä tehdään paljon matalan kynnyksen työtä, joka auttaa selviytymään vaikeissa tilanteissa.
Porissa MIELI Satakunnan mielenterveys ry:ssä vastattiin viime vuonna lähes 3000 puheluun MIELI ry:n valtakunnallisessa Kriisipuhelimessa. Yhdistyksessä tehdään kasvokkain tapahtuvaa tukityötä, jossa tuetaan alueen ihmisiä elämän erilaisissa haastavissa tilanteissa.
MIELI Satakunnan mielenterveys ry on vuosittain tehnyt yhteistyötä alueen koulujen kanssa vahvistaakseen lasten sekä nuorten mielenterveystaitoja. Lisäksi vierailemme ikäihmisten luona keskustelemassa heidän kanssaan.
Mielenterveyden ongelmiin vastaaminen on haaste koko yhteiskunnalle. Siksi ongelmia ehkäisevä työ ja varhainen, matalan kynnyksen tuki on nostettava politiikan ja sote-palvelujen kehittämisen keskiöön. Samalla on huolehdittava, että kaikilla hyvinvointialueilla mielenterveyden ongelmiin saa tarvitessaan nopeasti tukea.
Jokaisen huoli on tärkeä
Mielen hyvinvointia voi vahvistaa monella tavalla. Yksi keino, joka on kaikkien käytössä, on huolien purkaminen ja toisten kuunteleminen. Mielenterveyspäivänä kannustetaan Jokaisen huoli on tärkeä -teemalla jakamaan huolia toisten kanssa omassa arjessa.
Istahda Huolituoliin
Maailman mielenterveyspäivänä huolia voi jakaa myös Huolituoleissa. MIELI ry:n kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset pitävät Huolituoli-päivystyksiä eri puolilla Suomea. Huolituoli on rauhallinen ja luottamuksellinen paikka keskustelulle. Se voidaan viedä mihin tilaan vaan, joko livenä tai virtuaalisena.
10.10. Huolituoliin voi istahtaa yli 50 pisteessä eri puolilla Suomea. Porissa Huolituoli löytyy Porin Kaupunginsairaalasta klo 11-14 välillä.
Näytä vihreää valoa huolien jakamiselle!
Miten voit itse osallistua Maailman mielenterveyspäivään?
- Kysy mitä kuuluu? Keskustele, kuuntele ja ole läsnä. Ohjaa tarvittaessa avun piiriin.
- Jaa kampanjaviestiä sosiaalisessa mediassa. Voit jakaa myös MIELI ry:n tuottamia tekstejä ja kuvia somessa Instagram, Facebook, Twitter
- Järjestä vihreä valaistus 10.10. klo 18 tai koristaudu vihreään kampanjan aikana. Jaa somessa tunnisteilla #maailmanmielenterveyspäivä #huolituoli #vihreäävaloa #kymppikymppi
Lue kampanjasivulta tarkemmat osallistumisvinkit: mieli.fi/kymppikymppi