Sormet korvissa kohti unelmia
Elämme maailmassa, jossa haaveilijoita hyssytellään, häpeää painaa vaakakupissa tahdonvoimaa enemmän ja monet lapset kasvatetaan pienestä pitäen pysyttelemään mukavuusrajojensa sisällä. Epäonnistumisesta on tehty universaali fobia ja kirosana. Uuden yrittäminen pelottaa ja pitää meidät pienissä mutta turvallisissa kuplissamme, joissa kuitenkin mielemme syvimmissä sopukoissa ideoimme ja unelmoimme erilaisista asioista. Uskaltaisin väittää, että jokainen meistä tietää miltä tämän kuplan ahtaus ja rajoittavuus tuntuu. Se on se kihelmöivä mutta kurkkua kuristava tunne, joka valtaa kehon, kun elämä tarjoaa mahdollisuuden lähteä kokeilemaan jotain aivan uutta tai vastaan tulee tilanne, jossa haluaisit lähteä esiittelemään omaa osaamistasi tai ilmaisemaan ajatuksiasi. Liian usein päädymme pelaamaan varman päälle, emmekä anna itsellemme mahdollisuutta onnistua.
Olen huomannut itsessäni juuri tämän saman kuvion. Elämän varrelta ja kasvamisen lomassa syvälle identiteettiini juurtunut häpeä ja epävarmuus hyppäävät ohjaksiin, kun jokin suurempi tai massasta poikkeava idea sisälläni haluaisi päästä konkreettisesti toteutettavaksi. Nämä tunteet ovat monilla niin ovelasti persoonaan maastoutuneita ja muutenkin jopa yleisesti hyväksyttäviä, ettei niitä osaa tarkastella objektiivisesti. Niiden vaimentaminen on kuitenkin mahdollista, ja yhdeksi hyväksi lääkkeeksi olen todennut muiden onnistumistarinoiden kuuntelemisen. Yksi näistä onnistujista on Greta Thunberg.
Tämän hetken suurimpien ilmastoaktivistien kärkeen noussut 16-vuotias Greta Thunberg on loistava esimerkki yksilön voimasta ja unelmien toteutumisesta. Thunberg voitti Svenska Dagbladetin ympäristöaiheisen kirjoituskilpailun 9.-luokkalaisena, jonka johdosta hän pääsi kokoustamaan Fossils Free Dalsland-järjestön kanssa. Muut olivat kiinnostuneet lähtemään kokeilemaan ilmastomarssia osana ilmastotietoisuuden edistämistä, mutta Thunberg piti koululakkoa tehokkaampana. Niinpä hän lähti itsenäisesti pitämään koululakkoa, joka lopulta johti FridaysForFuture-liikkeeseen sekä koululaisten ilmastomarsseihin. Valtavasta yleisön epäuskosta ja jopa vihasta huolimatta hän on saanut sadattuhannet ihmiset liikkeelle ja nostanut huomattavasti painetta paremman ilmastopolitiikan toteuttamiseksi.
Nyt tämä 16-vuotias aktivisti on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.
Mitä voimme Gretan tarinasta oppia? Ensinnäkin, se antaa toivoa ja motivaatiota ilmastoahdistuksen keskellä sekä korostaa nuorten ääntä aktiivisina politiikan osina. Se, mitä me kaikki voimme hänen tarinastaan poimia ovat esimerkit yksilön rajattomista mahdollisuuksista sekä tahdonvoimasta. Ympärillämme tulee aina olemaan kritisoijia ja ”ei se ole mahdollista”-mantran toistajia. Gretaa pidettiin turhanpäiväisenä lintsaajana, jonka ääni tulisi hukkumaan kuulumattomiin. Nyt hän on maailman huipulla edelleen arvoilleen uskollisena ja johtaa ilmastopoliittista päätöksentekoa parempaan suuntaan. Jos olet määrätietoinen, uskallat uskoa itseesi ja ymmärrät priorisoida omaa sisäistä ääntäsi, kykenet Gretan tavoin mihin vain.
Yeesi-toiminnan vapaaehtoinen Minna