Väsymys
Väsyneisyyteen aina löytyy joku tekijä, mikä vaikuttaa, esim. lyhyt yöuni, alkoholin ja päihteiden käyttö, kova rasitus, stressi, liikunnan puute. Väsymyksen ennakko-oireena ulkopuoliselle voi tulla esille asioita, josta huomaat heti, silloin kun jollakin kaverilla esim. oman hygienian hoito heikkenee, vetäytyy yksin oloon, ruokahaluttomuus, unettomuus tai nukkuminen pitkään, pelko, jännitys…
Väsymykseen syynä voi olla myös joku sairaus, joka vaatii tutkimuksia ja hoitoa tai pitkään kestänyt tulehdus. Väsyneisyys ilmenee aloitekyvyttömyytenä ja muisti- ja keskittymisvaikeutena
Miten hoidat väsymystä itse?
- Varaat riittävästi aikaa rauhallisille yöunille (koska unella on ratkaiseva merkitys yksilön kehitykseen nuoruusiässä)
- Muutat elämäntavat esim. Liikunnan aloitus/lisääminen
- Terveellinen ruokavalio + vitamiinit
- Kiire ja stressin purku
- Rentoudut esim. Musiikkia kuuntelemalla, rentoutusharjoitusten avulla (jooja/meditaatio
Milloin hoitoon?
- Silloin kun yllämainitut asiat eivät helpota väsyneisyyttäsi
- Silloin kun väsymys kehittynyt nopeasti
- Silloin kun lämpöä ja vatsakipuja väsymyksen lisäksi
Käykää https://asmr.fi/rentoutusharjoitus/ sivun rentoutumisvideoon tutustumassa ja rentoutumassa.
Yeesi-toiminnan yhteistyöterveisin, sh-opiskelijat Nifular ja Tanja
Lähteet
Ojala, A. 2011. NUORTEN MIELENTERVEYDELLISTEN ENNAKKO-OIREIDEN JA RISKIKÄYTTÄYTYMISEN VARHAINEN TUNNISTAMINEN – SYSTEMAATTINEN KIRJALLISUUSKATSAUS. Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyö. Saatavissa: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/36481/Ojala_Arto.pdf?sequence=1&isAllowed=y [viitattu 30.06.2020].
Rentoutumisharjoitus nukahtamiseen ja stressiin. Rentoutuharjoitukset. S.a. Saatavissa: https://asmr.fi/rentoutusharjoitus/ [viitattu 30.06.2020].
Saarelma, O. 2019. Väsymys. Duodecim terveyskirjasto artikkeli. Päivitetty 03.10.2019. Saatavissa: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00348 [viitattu 30.06.2020].