Lähisuhdeväkivalta on väkivaltaa, jossa osapuolina ovat keskenään läheisessä ihmissuhteessa olevat henkilöt. Tyypillisimmin näitä ovat puolisot tai seurustelukumppanit, lapset ja vanhemmat tai isovanhemmat tai sisarukset. Lähisuhdeväkivalta voi ilmetä henkisenä, fyysisenä, seksuaalisena tai taloudellisena väkivaltana. Myös eron jälkeinen vaino on lähisuhdeväkivaltaa.
Lähisuhdeväkivalta on luonteeltaan lisääntyvää ja raaistuvaa ja tyypillisesti sen eri muodot kietoutuvat toisiinsa. Joskus lähisuhdeväkivalta on tilannesidonnaista eli riitoihin ja konflikteihin kytkeytyvää, toisinaan kyse on systemaattisesta ja yksipuolisesta alistamisesta, kontrollista ja vallankäytöstä. Lähisuhdeväkivallan kokijoina ja tekijöinä voivat olla niin naiset kuin miehetkin.
Ryhmämuotoinen tuki on havaittu tehokkaaksi tavaksi tukea lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden selviytymistä. Lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden vertaistukiryhmä pyritään järjestämään 1-2 kertaa vuodessa. Tyypillisesti ryhmä kokoontuu parin viikon välein vähintään 5 kertaa. Vertaistukiryhmä on ammatillisesti ohjattua toimintaa, jossa käsitellään lähisuhdeväkivaltaa ilmiönä ja haetaan keinoja sen loppumiseen ja siitä toipumiseen. Suljetussa ryhmässä käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.
Mitä apua voin saada ryhmästä?
Ryhmässä mukana olleiden kommentteja:
”Ryhmän myötä tullut ajatus, että en ole ainoa.”
”Auttanut käsittelemään väkivaltaista suhdetta ja pääsemään eteenpäin.”
”Ryhmästä saa voimaa, kun kuulee toisten kokemuksia.”
”Ryhmä auttanut käsittelemään asioita, joita en ole ennen miettinyt.”
”Silmiä avaava kokemus, asioista voi puhua ääneen eikä tarvitse peitellä tai salailla.”