Joulunaikoina olemme poikkeuksellisesti kiinni
24.12. -26.122024 välisenä aikana sekä 1.1.2025 .
Tarvittaessa voit olla yhteydessä:
MIELI Kriisipuhelin 09 2525 0111 24/7
Joulunaikoina olemme poikkeuksellisesti kiinni
24.12. -26.122024 välisenä aikana sekä 1.1.2025 .
Tarvittaessa voit olla yhteydessä:
MIELI Kriisipuhelin 09 2525 0111 24/7
Haluaisitko olla tukemassa vaikeissa elämäntilanteissa olevia henkilöitä vapaaehtoisena ja koet yhteisömme arvot omiksesi?
Jos vastasit KYLLÄ, niin olemme käynnistämässä vapaaehtoisille suunnatun peruskoulutuksen helmikuussa 14.-16.2.2025 viikonloppukoulutuksena. Lisäksi syksyllä 2025 arki-iltakoulutuksena tai mahdollisuus suorittaa koulutus verkkokoulutuksena.
Olethan yhteydessä täyttäen hakemuksemme sivustolla https://www.mielenterveysseurat.fi/seinajoki/vapaaehtoistyo/ tai
olemalla yhteydessä mieli@kriisikeskussjk.fi tai p. 0504767 276
**********************************************************************
Oletko huolissasi lapsesi muuttuneesta käytöksestä?
Muutoksiin voi liittyä esimerkiksi sosiaalisista suhteista vetäytymistä, vuorokausirytmin epäsäännöllisyyttä, univaikeuksia, välinpitämättömyyttä henkilökohtaisesta hygieniasta, tekemättä jääneitä kotitöitä, lisääntyneitä poissaoloja koulusta, itsetuhoista käytöstä, käytöksessä tapahtuneita yllättäviä muutoksia tai päihteiden käyttöä.
Ryhmässä pääset tapaamaan muita samassa elämäntilanteessa olevia vanhempia. Jokaisessa kokoontumisessa on lyhyt alustus kyseisen kerran aiheesta, kokemusasiantuntijan puheenvuoro ja yhteinen keskustelu.
Tavoitteena on, että sinulla on mahdollisuus puhua luottamuksellisesti ajatuksistasi, huolistasi ja tunteistasi, joita lapsen sairastuminen / oireilu sinussa herättää. Näiden avulla sinulla on mahdollisuus tunnistaa, vahvistaa ja löytää uusia voimavaroja oman jaksamisen tueksi.
Ryhmän ohjaajina toimivat Petra Reinikainen, FinFami Etelä-Pohjanmaa ry:stä ja Elina Anttila-Varpula, MIELI Lakeuden mielenterveys ry:stä / Kriisikeskus Seinäjoelta.
https://link.webropol.com/s/riittavanhyvavanhemmuusilmkevat25
selaimeesi.
MIELI Kriisikeskus Seinäjoki kutsuu kaikki Hyvän mielen jumppaan mielenterveyspäivän teemalla Jokaisella on oikeus Seinäjoen keskustorille 10.10.2024 klo 16-17.
Vetäjänä Nette Hernesniemi (liikuntaneuvoja, personal trainer, ryhmäliikunnan ohjaaja).
ODOTAMME SUURTA JOUKKOA JAKAMAAN TÄRKEÄÄ TEEMAA OSALLISTUMALLA JUMPPAAN, PUKEUTUMALLA VIHREÄÄN, NÄYTTÄMÄLLÄ VIHREÄÄ VALOA TAI JAKAMALLA VIESTIÄ!
Ensi viikon keskiviikkona 11.9. klo 13-15 starttaa HYVÄN MIELEN-TARINARYHMÄ 💚 (Ryhmässä on vielä vapaana paikkoja. Täten toivommekin lisää ilmoittautuneita, jotta ryhmä saataisiin käyntiin.)
Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko, kaksi tuntia kerralla. Jokaisella kerralla on oma teemansa, jonka ääressä keskustellaan ja jaetaan tarinoita kahvikupin ääressä. ☕
Ryhmään kutsutaan yli 60-vuotiaita, jotka kaipaavat seuraa.
Ilmoittautumiset:
mieli@kriisikeskussjk.fi
Ryhmän vetäjinä MIELI Kriisikeskus Seinäjoen Mirja, Tapio ja Elina
HYVÄN MIELEN -TARINARYHMÄ
aloittaa MIELI Kriisikeskus Seinäjoella 11.9.2024 alkaen. Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko, kaksi tuntia kerralla. Jokaisella kerralla on oma teemansa, jonka ääressä keskustellaan ja jaetaan tarinoita kahvikupin ääressä.
Ryhmään kutsutaan yli 60-vuotiaita, jotka kaipaavat seuraa.
Ilmoittautumiset 30.8. mennessä mieli@kriisikeskussjk.fi
Ryhmän vetäjinä MIELI Kriisikeskus Seinäjoen Mirja, Tapio ja Elina.
VÄKIVALTAA KOKENEIDEN VERTAISRYHMÄ
käynnistyy kriisikeskuksessamme torstaina 31.10.2024 klo 17-19 ja seuraavat kokoontumiset 14.11., 28.11., 12.12., ja 23.1.2025.
Ryhmän vetäjinä Ensi- ja turvakotiyhdistyksen Peter ja kriisikeskuksestamme Hanne.
Ilmoittautumiset 11.10. mennessä ja lisätiedot mieli@kriisikeskussjk.fi
NUORTEN VOIMAVARARYHMÄ
käynnistyy toistamiseen viikoittain tiistaina 24.9.2024 klo 16-18 alkaen. Seuraavat kokoontumiset ovat 1.10., 8.10., 15.10. ja 22.10.2024.
Voimavararyhmässä edetään teemoittain ja eri menetelmiä hyödyntäen. Ryhmän alussa ruokaisa välipala. Ryhmään mahtuu max. 6 henkilöä. Ryhmän ohjaajana Hanne ja työpari.
Ilmoittautumiset 13.9.2024 mennessä mieli@kriisikeskussjk.fi
HAASTAAKO PARISUHDE? -RYHMÄ
Oletko kiinnostunut käsittelemään asiaa samassa elämäntilanteessa olevien kanssa ammattilaisen ohjaamana? Jos olet kiinnostunut niin olethan yhteydessä p. 044 7011 444 / Elina. Ryhmä alkaisi marraskuussa 2024 ja jatkuen alkuvuodelle 2025.
LÄHEISENSÄ MENETTÄNEIDEN RYHMÄ (ETÄNÄ)
Käynnistymässä myöhemmin syksyllä ja ilmoitetaan lähemmin ajankohdista.
MIELI Kriisikeskus Seinäjoki on avoinna koko kesän
arkisin seuraavasti:
Ma – to klo 8-17
Pe klo 8-16
La-su suljettu
(Juhannuksena suljettu)
Ajanvaraus puhelimitse 050 4767 276
Sähköinen ajanvaraus https://vello.fi/mieli-ry
Sähköpostitse mieli@kriisikeskussjk.fi
MIELI Lakeuden mielenterveys ry:n vuosikokous pidetään Marttilan tallilla (Puskantie 38, Seinäjoki) torstaina 18.4. 2024 klo 18.00 alkaen.
Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat.
Tervetuloa kokoukseen!
Hallitus
Kutsut liitteineen lähetetään postitse jäsenille.
Ilmoittautuminen 11.4.2024 mennessä osoitteeseen mieli@kriisikeskussjk.fi
Tämä tapahtuma on Vapepan 60v. juhlavuoden käynnistävä Valmiusavaus.
Tule sinäkin paikalle ja tutustumaan järjestötorin esittelypisteisiin päivän aikana.
Tervetuloa!
Hei, sinä 15 – 18 vuotias nuori. Haluatko toimia ja saada tukea vertaisryhmässä vahvistaen omaa mielen hyvinvointia? Tämä ryhmä odottaa sinua.
Ryhmä kokoontuu kouluaikojen jälkeen ja aloitetaan aina välipalalla.
Tarvittaessa saat lisätietoja ryhmän aloitusajankohdasta, sisällöstä ja vetäjistä sekä ilmoittautumiset 9.2.2024 mennessä mieli@kriisikeskussjk.fi tai 044 746 1421
Kuvassa: Sirpa Hakala-Ostensen, LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan markkinointi- ja viestintäjohtaja, Elina Anttila-Varpula, MIELI Lakeuden mielenterveys ry/Kriisikeskus Seinäjoen toiminnanjohtaja ja Kari Niemelä, LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan liiketoimintajohtaja
LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa lahjoitti 40.000 euroa MIELI Lakeuden mielenterveys ry:lle
LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa lahjoitti 25.11.2023 tehdyllä hallituksen päätöksellä 40.000 euroa mielenterveystyöhön MIELI Lakeuden mielenterveys ry:lle. Lahjoitus tehdään vakuutusyhtiön yhteiskuntavastuullisiin tekoihin varatusta käyttörahastosta. Rahaston tarkoituksena on edistää toimialueen hyvinvointia ja elinvoimaisuutta. Lahjoituksen julkistamistilaisuus pidettiin MIELI Kriisikeskus Seinäjoen tiloissa 15.12.2023.
MIELI Lakeuden mielenterveys ry on Etelä-Pohjanmaalla toimiva MIELI Suomen Mielenterveys ry:n paikallinen jäsenyhdistys, jonka tavoitteena on edistää mielenterveyttä ja toteuttaa ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä. Yhdistys tarjoaa monipuolista toimintaa kuten koulutuksia sekä ryhmä-, tukihenkilö- sekä vapaaehtoistoimintaa. MIELI Lakeuden mielenterveys ry:n alaisuudessa toimii Seinäjoen Kriisikeskus.
-Pitkittyneen koronapandemian vaikutukset suomalaisiin lapsiin ja nuoriin, vanhuksiin ja erityisryhmiin ovat olleet vakavia. Ne näkyvät mm. lisääntyneenä pahoinvointina, syrjäytymisenä ja mielenterveysongelmina. Jopa 100 000 lasta ja nuorta kärsii Suomessa ahdistuneisuudesta. Tänä syksynä julkaistun THL:n kouluterveyskyselyn tulokset kertovat, että ahdistuneisuus, kiusaamisen lisääntyminen ja kasvava yksinäisyys kuormittavat nuoria jopa aiempaa enemmän. Nämä ovat taustalla sille, että haluamme paikallisena elämänturvayhtiönä painottaa mielenterveystoimijaa vastuullisuustyössämme, taustoittaa LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan markkinointi- ja viestintäjohtaja Sirpa Hakala-Ostensen.
– Mielenterveyshaasteet koskettavat laajasti yhteiskuntaamme. Erityisen huolissamme olemme nuorten jaksamisesta. Vahvana alueellisena toimijana haluamme lahjoituksellamme pitää toimialueemme ihmisistä huolta ja auttaa tarjoamaan matalan kynnyksen tukea mahdollisimman monelle sitä tarvitsevalle, Hakala-Ostensen kertoo.
-MIELI Lakeuden mielenterveys ry, Kriisikeskus Seinäjoki on kiitollinen ja yllättynyt LähiTapiolalta saadusta lahjoituksesta. Tämä vuosi on ollut hyvin haasteellinen talouden suhteen, koska kustannusten nousu on ollut yli suunnitellun budjetin. Monia toimintoja ei olla pystytty toteuttamaan suunnitellusti, toteaa MIELI Lakeuden mielenterveys ry – MIELI Kriisikeskus Seinäjoki toiminnanjohtaja Elina Anttila-Varpula.
-Kyseinen lahjoitus mahdollistaa muun muassa eteläpohjalaisten eri ikäryhmien ryhmätoimintoihin vastaamisen, kysyntään ja tarpeisiin. Eritoten nuoret ovat kohderyhmä, joihin halutaan panostaa ryhmätoiminnoilla esim. mielen hyvinvoinnin edistämiseksi ja omien voimavarojen vahvistamiseksi. Tärkeää on myös jalkautuminen nuorten keskuuteen. Tukihenkilötoiminta on suunnittelun alla ja toiveina, että vapaaehtoistyön verkkoa saisimme vahvistettua tähän toimintamuodon toteuttamiseen. Lisäksi ikäihmisille ja työikäisille suunnataan ryhmiä aiheisiin, jotka haastavat elämän eri vaiheissa. Lisäksi tärkeänä näemme nykyisten vapaaehtoisten täydennyskoulutusten ja ohjauksen sekä tuen lisäämisen sekä uusien vapaaehtoisten rekrytoimisen, kertoo Anttila-Varpula
-MIELI Kriisikeskus Seinäjoki tarjoaa maksutonta tukea eri kriisitilanteisiin. Meille asiakas voi olla suoraan yhteydessä tai sopien oman hoitotahon kanssa yhteydenotosta. Meille ei tarvita lähetettä. Kriisikeskukseen kuka tahansa voi olla yhteydessä, kenenkään ei tarvitse eikä pidä olla yksin! Puhuminen on ensimmäinen askel helpotukseen haastavissa tilanteissa, lupaa Anttila-Varpula.
MIELI Kriisikeskus Seinäjoen työ on järjestölähtöistä kriisiauttamista, jossa palvelulupauksena on vastata asiakkaiden kriisiin 1–3 päivän aikana. Asiakasvastaanottomuotoina ovat tapaamiset kriisitoimistolla, puhelimella tai Teamsilla toteutetut tapaamiset. Lisäksi toimintamuotoina Solmussa chat suunnattuna aikuisille, Sekasin chat suunnattuna nuorille, ryhmätoiminnot, esittelyt eri verkostoissa ja tapahtumissa, koulutukset eri tahoille ja vahva yhteistyö hyvinvointialueen ja alueen eri järjestöjen ja tahojen kanssa.
-Tämä vuosi on osoittanut jo tilastoinnin osalta, että vastaanotot, kriisipuhelinpäivystykset ja Sekasin ja Solmussa chatit ovat lisääntyneet yhteydenottojen myötä. Ja tarpeisiin on pystytty vastaamaan hyvin. Asiakkaina ovat kaikki ikäryhmät; nuoret, työikäiset ja ikäihmiset, summaa Anttila-Varpula
”Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo, jaettu murhe helpottaa omaa taakkaa”, kiteyttää Anttila-Varpula.
LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa oli jo vuonna 2021 mukana ennätyslaajassa Pidä huolta -kampanjassa nuorten mielenterveyden edistämiseksi. Toivon Kärki ry:n ja MIELI ry:n yhteisen Pidä Huolta -hyväntekeväisyyshaasteen avulla kerättiin rahaa nuorten mielenterveystyöhön yli 70 suomalaisen artistin voimin. LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa oli 20.000 euron lahjoituksella mukana osana LähiTapiolan ja S-ryhmän yhteistä puolen miljoonan euron kokonaislahjoitusta.
Lisätietoja:
Sirpa Hakala-Ostensen, markkinointi- ja viestintäjohtaja, LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa, puh 050 304 2040, sirpa.hakala-ostensen@lahitapiola.fi
Elina Anttila-Varpula, toiminnanjohtaja, MIELI Lakeuden mielenterveys ry – MIELI Kriisikeskus Seinäjoki, puh 044 701 1444, elina.anttila-varpula@kriisikeskussjk.fi
aloittaa MIELI Kriisikeskus Seinäjoella 9.1.2024 alkaen. Ryhmä kokoontuu yhteensä kahdeksan (8) kertaa joka toinen viikko, kaksi tuntia kerralla. Jokaisella kerralla on oma teemansa, jonka ääressä keskustellaan ja jaetaan tarinoita kahvikupin ääressä.
Ryhmään kutsutaan yli 60-vuotiaita, jotka kaipaavat seuraa.
Ilmoittautumiset 31.12.2023 mennessä joko p. 044 70 11444 (Elina) tai mieli@kriisikeskussjk.fi
Ryhmän vetäjinä MIELI Kriisikeskus Seinäjoen Mirja, Tapio ja Elina.
OLEMME MUKANA JA PAIKAN PÄÄLLÄ, TULE SINÄKIN!
MIELENTERVEYS ON JOKAISEN OIKEUS
Maailman mielenterveyspäivänä 10.10. herätämme keskustelua siitä, että mielenterveys on jokaisen oikeus. Oikeus yhdenvertaisesti hyvään mielenterveyteen, mutta myös oikeus saada matalalla kynnyksellä tukea silloin, kun sitä tarvitsee. Kyse ei ole vain yksilöiden vaan koko yhteiskunnan asiasta, sillä pahoinvointi tulee kalliiksi.
Mielenterveyttä voi vahvistaa monella tavalla. Omista tunteista pitää voida puhua ja vaikeissa tilanteissa on saatava apua – matalalla kynnyksellä ja nopeasti. Usein olo helpottuu, kun joku kuuntelee.
Haastamme kaikki Etelä-Pohjanmaan alueen kaupunkien, kuntien sekä hyvinvointialueemme päättäjät osallistumaan ja huomioimaan Maailman mielenterveyspäivän teemat 10.10. Mukaan haastamme alueemme peruskouluja, lukiot, kansalaisopistot sekä muita harrastusryhmiä osallistumaan heille sopivalla tavalla.
Näytetään yhdessä vihreää valoa jokaisen mielenterveydelle!
1. Sinä voit vaikuttaa. Kysy mitä kuuluu? Keskustele, kuuntele ja ole läsnä. Ohjaa tarvittaessa avun piiriin.
Omassa arjessasi sinä voit olla mukana lisäämässä keskustelua mielen hyvinvoinnin vahvistamisesta. Monet arjen pienet valinnat vaikuttavat omaan ja toisten mielenterveyteen. Mieti, miten voit omassa elämässäsi lisätä hyvää mieltä ja olla avuksi muille, kun he tarvitsevat tukea.
2. Jaa kampanjaviestiä sosiaalisessa mediassa
3. Järjestä vihreä valaistus 10.10. klo 18 tai koristaudu vihreään kampanjan aikana.
Kampanjasivu (mieli.fi): MIELI.FI/MIELENTERVEYSPAIVA
Maailman mielenterveyspäivän kampanjan taustaa
Kansainvälistä Maailman mielenterveyspäivää vietetään vuosittain lokakuun 10. päivänä, jo vuodesta 1992.
MIELI ry nostaa teemapäivänä mielenterveyttä keskusteluun hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta. MIELI ry myös kutsuu mukaan yhteisöjä ja yksityisiä henkilöitä nostamaan esiin mielenterveyttä ja korostamaan sen merkitystä jokaisen oikeutena.
Paikalliset MIELI ry:n jäsenjärjestöt järjestävät tapahtumia eri puolilla maata.
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä vahvistaa lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.
Fuck Stigma -tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa eri yhteistyötahojen kesken 10.10.2023 klo 12-15.30. Tapahtuma on suunnattu nuorille, opiskelijoille ja ammattilaisille.
Fuck Stigma tapahtuman paikkana on Skeittihalli, Louhenkatu 48, Seinäjoki.
Päivän ohjelma
12:00 Avaussanat Tanja, Petra ja Pietari
12:15-12:30 Vapaata kiertelyä ja tilaan tutustumista
12:30-13:20 Don Poro maalaa huutokaupattavan graffitin
13:20-14:15 No Trouble ry:n havainnot nuorten tämän hetken haasteista
14:15-15:00 Paneelikeskustelu nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmista Etelä-Pohjanmaan alueella
15:00-15:15 Kysymyksiä, palautetta
15:15-15:30 Don Poron taiteen huutokauppa
Yhteistyössä: K Citymarket Seinäjoki Päivölä, Selmu, No Trouble ry, Ehyt, Olkkari, Kris ja MIELI Kriisikeskus Seinäjoki.
Väkivaltaa kokeneiden vertaisryhmä kokoontuu kuusi kertaa Kriisikeskuksemme tiloissa, Alvar Aallonkatu 3 A, 2. krs. torstaisin klo 17.00 – 19.00. Kokoontumiset toteutuvat 23.11., 30.11., 7.12., 14.12.2023 sekä 11.1. ja 18.1.2024.
Ryhmä on maksuton. Ryhmään otetaan max 8 osallistujaa.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset 31.10.2023 mennessä:
Peter Laitio, vastaava väkivalta- ja kriisityöntekijä peter.laitio@enstu.fi
Emilia Tamsi, kriisityöntekijä emilia.tamsi@kriisikeskussjk.fi
Hanne Salo, kriisityöntekijä hanne.salo@kriisikeskussjk.fi
Haluatko auttaa? Tule Kriisipuhelimen tai muun sinua kiinnostavan järjestölähtöisen kriisiauttamisen toiminnan pariin!
Vapaaehtoisena tarjoat apua sitä tarvitseville MIELI ry:n valtakunnallisessa Kriisipuhelimessa. Kriisipuhelimessa käydään vuosittain noin 90 000 keskustelua. Yhteydenottajien määrä on moninkertainen, mutta näihin kaikkiin ei pystytä vastaamaan. Päivystäjiä tarvitaan.
MIELI Kriisikeskus Seinäjoella alkaa 13.9.2023 vapaaehtoiskoulutus, joka antaa valmiuden toimia päivystäjänä MIELI ry:n valtakunnallisessa Kriisipuhelimessa ja/tai aikuisille suunnatussa Solmussa chatissa tai mahdollisesti muussa toiminnassa.
Vielä on pari paikkaa vapaana. Odotamme juuri Sinua!
Ilmoittautuminen tai lisätietoja MIELI Kriisikeskus Seinäjoki p. 050 4767 276 (ma-pe klo 9-16) tai mieli@kriisikeskussjk.fi
Lisätietoja vapaaehtoistyöstä löydät sivuiltamme Vapaaehtoiseksi mielenterveystyöhön Seinäjoen alueella (mielenterveysseurat.fi)