Olen päässyt yhteisöpedagogin toimintaympäristöjä-harjoitteluni aikana olemaan mukana TeKun toiminnassa. Tuona aikana olen huomannut, miten aktiivisesta yhdistyksestä on kyse. Toimintaa suunnitellaan, kehitetään ja halutaan tehdä näkyväksi. TeKu-lyhenne tulee yhdistyksen nimestä Mieli Terveyttä Kulttuurista ry. Nimensä mukaisesti yhdistys pyrkii edistämään (mielen)terveyttä ja hyvinvointia kulttuurin keinoin.
Harjoitteluni aikana pääsin osallistumaan useisiin TeKun hallituksen kokouksiin. Kokouksien aiheita olivat mm. apurahan hakeminen kulttuurihyvinvoinnin vene -materiaalin valmiiksi saattamiseen, Tyyni mieli -tapahtuman organisointi ja tapahtuman reflektointi, sekä TeKu -vartin suunnittelu. Kulttuurihyvinvoinnin vene -materiaali tulee valmistuttuaan verkkoon, ja on kaikkien käytettävissä ilmaiseksi. Kulttuurihyvinvoinnin veneen avulla pyritään löytämään itselle ominaiset keinot lisätä mielen hyvinvointia kulttuurin avulla. Materiaali on helposti lähestyttävä, ja toivon sen tavoittavan mahdollisimman monia valmistuttuaan. Apurahahakemusten täyttämiseen ei koskaan voi tulla liikaa harjoitusta! Uskon (ja toivon), että törmään hakemuksiin myös tulevaisuudessa, joten jokainen kokemus on avuksi.
TeKu -vartit ovat etänä toteutettavia, n. 30min. hetkiä, joihin on helppo liittyä matalalla kynnyksellä ilman ennakkoilmoittautumista. Varteissa on aina ensin jokin ammattilaisen tekemä alustus, ja sen jälkeen hetki aikaa keskustelulle. Oman harjoitteluni ajalle osui kaksi TeKu-varttia. Ensimmäisen vartin aiheena oli mielen hyvinvointi ja luovat menetelmät työelämässä, vartin alustivat Luova Noste työelämän kehittäjien asiantuntijatiimi. Vartissa käytiin läpi monipuolisesti, mitä kaikkea luovien menetelmien avulla voi käsitellä. Ilahduin erimerkkinä kerrotusta työturvallisuuden käsittelystä luovien menetelmien avulla, tylsähkö aihe muuttuu heti moniulotteisemmaksi, kun sitä käsitellään draaman avulla. Keskustelimme uupumisesta, ja miten siihen tulisi reagoida ennaltaehkäisevästi. Esiin nousi itsensä johtamisen taidot, jotka ovat isossa roolissa tämän päivän hektisessä työelämässä. Erityisesti nuorilla näitä taitoja tulisi korostaa, ja opettaa myös koulussa. Uuden edessä olevat, omaan kotiin muuttavat, opiskelun aloittavat nuoret kohtaavat monia haasteita, ja joutuvat ottamaan haltuun uusia taitoja elämänhallintaan liittyen. Hyvien itsensä johtamisen taitojen avulla arkea on helpompi aikatauluttaa, ja myös levolle löytyy aikaa. Vartti oli todella mielenkiintoinen, ja olisi sisältönsä puolesta ollut sopiva jokaiselle työpaikalle! Ehkäpä voisin pyytää vastaavaa luentoa, kunhan taas töihin palaan 😉.
Seuraavaan TeKu -varttiin osallistuin livenä Rautakorven palveluasunnoilta. Vartti oli maailman mielenterveyspäivänä 10.10. Vartti sisälsi kaksi musiikkiesitystä, sekä yhdistyksen puheenjohtajan lukeman manifestin. Oman lisänsä varttiin toi ”studioyleisö”, eli Rautakorven palveluasuntojen asukkaat. Asukkaat ilahtuivat erityisesti ensimmäisestä musiikkiesityksestä, jonka esittäjä oli heille tuttu entuudestaan. Mielenterveyspäivän lähtökohtana oli, että mielenterveys on jokaisen oikeus, ja myös manifestissa keskityttiin tähän. Esiin nousi mm. mielenterveyspalvelujen saatavuus ja saavutettavuus, nuorten mielen hyvinvoinnin vahvistaminen, sekä taiteen ja kulttuurin vaikutukset mielenterveyteen. TeKu julkaisi manifestin sosiaalisen median lisäksi myös painetuissa lehdissä. Manifestin sisältämiä asioita ei voi ”rummuttaa” liikaa, tällä hetkellä säästäminen on päivän sana, ja valitettavasti se tapahtuu eniten apua tarvitsevien kustannuksella.
Syyskuussa TeKu järjesti ensimmäisen Tyyni mieli -tapaamisen, joka oli Tampereella. Tapahtuma oli lajinsa ensimmäinen, ja hyvien kokemusten myötä tapahtumia on toivottavasti luvassa myös jatkossa. Tyyni mieli -tapahtumien ajatuksena on kokoontua aina eri paikkakunnalla. Paikkakunnat valikoituvat yhdistysten jäsenien asuinpaikkakuntien mukaan. Kokoontumispaikkana on mahdollisuuksien mukaan jokin taidelaitos, teatteri, museo tms. Tyyni mieli -tapaamisten on tarkoitus jatkua säännöllisesti, muutaman kerran vuodessa. Seuraavaa tapaamista on kaavailtu alustavasti Mikkeliin ensi keväälle.
Ensimmäisessä tapaamisessa kokoonnuimme tanssiteatteri MD’n tiloissa. Aluksi halukkaat pääsivät seuraamaan Iglu -tanssiteatteriesitystä, joka oli lapsille suunnattu esitys pingviinin matkasta sulavalla napajäätiköllä. Vaikka esitys oli suunnattu lapsille, ei se haitannut lainkaan! Esityksen ympäristöteemat avautuvat luultavasti aikuisille enemmän kuin lapsille. Tapaamisen teemana oli läsnäolo, ja saimme tehdä ihania läsnäoloharjoitteita, ja kuulla Virpi Koskelan luennon. Läsnäolo tuntui konkreettisesti, kun puhuja oli meidän ”keskellä”, eikä esim. lavalla. Harjoitteet olivat vaikuttavia, ja yhden aikana meinasin jopa nukahtaa (istualtaan!). Tapaamisessa oli välitön, lämmin tunnelma, ja paikalla oli myös TeKulle uusia ihmisiä. Oli mukavaa tavata kaikki kasvotusten. Vaikka ihmiset olivat minulle vieraita, tuntuivat he silti tutuilta, muutaman Teamsissa tapahtuneen kohtaamisen perusteella. Tapahtuma oli ilmainen, mutta etukäteisilmoittautuminen pyydettiin. Mukaan oli mahdollisuus osallistua myös etäyhteydellä. Mielestäni yksi tärkeä osa päivää oli verkostoituminen. Tapahtuma oli onnistunut, fyysinen läsnäolo ja kohtaaminen on tärkeää, eikä kaikkea voi korvata etäyhteydellä.
Olen harjoitteluni aikana oppinut huomattavasti lisää kulttuurihyvinvoinnista ja siitä, mitä vaikutuksia taiteella ja kulttuurilla on. Vaikutuksia löytyy jokaiselta osa-alueelta, mutta TeKussa painotus on mielenterveydessä ja -hyvinvoinnissa. Itse koen, että kulttuuri auttaa pitämään Feng Shuin balanssissa; jos mennään syvissä vesissä, voi esimerkiksi musiikki nostaa mielialaa. Jos vauhtia on liikaakin, voi maalaaminen vahvistaa omaa läsnäoloa, auttaa keskittymään hetkeen. Toivon, että kulttuurihyvinvoinnin merkitys nähdään, ja sitä arvostetaan, myös sairaanhoitopiireissä. Kun mieli voi huonosti, taide tulee avuksi asioiden ilmaisemiseksi, kun tarvitset fyysistä kuntoutusta, tanssin avulla liike tulee huomaamattaan. En tiedä kuinka yleinen käytäntö on taideterapeuttien/ taiteen ammattilaisten palkkaaminen sairaaloihin, mutta varsinkin mielenterveyspalveluja tuottavissa yksiköissä se olisi erittäin tärkeää! Taiteen ja kulttuurin avulla päästään sinne, minne sanat eivät aina yllä.
Olen päässyt TeKun matkassa tapahtumiin/ kokouksiin, joihin ilman harjoittelua olisin tuskin hakeutunut. Mieli Ry on minulle tuttu entuudestaan, mutta vasta nyt hahmotin, miten lukuisia järjestöjä sen alaisuuteen kuuluu. Arvostan työtä, jota TeKu tekee, vapaaehtoisesti! TeKu toimii lähes täysin vapaaehtoisvoimin, ja se näkyy asenteessa, intohimossa, halussa käyttää taidetta ja kulttuuria mielen hyvinvoinnin edistämiseen.
18.10.2023
Sonja Hokkanen