Alati muuttuvassa maailmassa, jossa teknologia turhan usein vie huomiomme pois nykyhetkestä, taiteella ja kulttuurilla on maadoittava ja elämää parantava vaikutus. Monille meistä kulttuuri on enemmän kuin pelkkä harrastus – se on elämän ehto.
Opintokeskus Kansalaisfoorumin äskettäin tekemä Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvitys osoittaa, että luoviin harrastuksiin uppoutuminen voi rikastuttaa elämää muillakin tavoin kuin vain nautintoa tarjoamalla.
Kulttuuriharrastukset, kuten kirjoittaminen, maalaaminen, teatteri tai musiikki, ovat osoittautuneet tehokkaiksi välineiksi yksinäisyyden torjumisessa sekä ilon ja oppimisen edistämisessä kaikissa ikäryhmissä.
Luettuasi tämän blogipostauksen tiedät, miksi kulttuuritoiminta ei ole pelkkää ajanvietettä vaan olennainen väylä itsensä löytämiseen, yhteydenpitoon ja kasvuun – erityisesti elämän käännekohdissa.
1. Kulttuuriharrastus yhdistää ja vähentää yksinäisyyttä
Yksinäisyys on yleismaailmallinen ongelma, joka vaikuttaa ihmisiin eri elämänvaiheissa. Suomessa yksinäisyys on yksi suurimmista yhteiskunnallisista ongelmista.
Vuoden 2021 valtakunnallisen kouluterveyskyselyn mukaan hieman yli viidennes tytöistä ja joka kymmenes pojista koki itsensä yksinäiseksi. Korona-aika lisäsi yksinäisyyttä myös aikuisten keskuudessa. Suomen Punaisen Ristin vuoden 2024 yksinäisyysbarometrin mukaan yhä useampi suomalainen kokee yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta.
Ilman vertaistukea yksinäisyyden kokemus voi olla erityisen musertava, etenkin elämän käännekohdissa – olipa kyse sitten äidiksi tulemisesta, vaihdevuosista, eläkkeelle jäämisestä tai surusta.
Avainasemassa yksinäisyyden vähentämisessä ovat vuorovaikutus- ja tunnetaitojen vahvistaminen sekä itsetuntemuksen ja itsetunnon rakentamisen tukeminen – siis juuri ne asiat, joita kulttuuriharrastaminen voi mahdollistaa. Kansalaisfoorumin selvitys tuokin yksinäisille toivoa: sen mukaan kulttuuritoimintaan osallistuminen vähentää yksinäisyyttä merkittävästi kaikissa ikäryhmissä.
Selvityksessä merkittävin havainto oli yksinäisyyden ja sosiaalisen eristyneisyyden väheneminen: jopa 97,7 prosenttia vastaajista kertoi saaneensa uusia kavereita kulttuuriharrastuksen myötä.
Kun ihmiset kokoontuvat vaikkapa musiikin, tanssin tai tarinankerronnan ääreen, heidän välilleen muodostuu side melkein kuin luonnostaan. Yhteinen luova tekeminen auttaa osallistujia tuntemaan itsensä nähdyiksi, ymmärretyiksi ja arvostetuiksi. Selvityksen mukaan kulttuuriharrastuksia säännöllisesti harrastavat ihmiset raportoivat vahvasta yhteenkuuluvuuden tunteesta.
Tämä on tärkeä oivallus myös kirjallisuusterapian näkökulmasta. Ryhmässä kirjoittaminen tarjoaa sekä peilin että ikkunan: osallistujat näkevät itsensä heijastuvan toisten tarinoissa ja saavat uusia näkökulmia omaan elämäänsä vertaistensa kokemusten kautta.
2. Kulttuuriharrastuksissa oppimisen ilo elää vahvana
Oppiminen ei lopu, kun koulu loppuu, vaan se jatkuu koko elinajan. Yksinäisyyden lievittämisen lisäksi kulttuuriharrastukset herättävät uteliaisuutta ja rakkautta oppimiseen.
Kansalaisfoorumin selvityksessä 97,3 prosenttia vastaajista kertoi harrastuksen lisänneen heidän haluaan oppia lisää, ja se puolestaan on ratkaisevan tärkeää henkisen toimintakyvyn ja emotionaalisen kestävyyden ylläpitämiseksi.
Lisäksi 90,9 prosenttia kokee voivansa hyödyntää harrastuksessa oppimiaan taitoja myös muissa yhteyksissä – esimerkiksi opiskelussa tai työelämässä.
Harrastukset avaavat ovia uusille ideoille, näkökulmille ja taidoille ja rohkaisevat astumaan myös oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Elämän risteyskohdissa luova tekeminen voi herättää uudelleen uinuvat kiinnostuksen kohteet tai auttaa luomaan uusia.
Voin omastakin kokemuksesta kertoa, että esiintymisjännityksestä kärsivälle esimerkiksi improvisaatio- ja lavarunoustyöpajat olivat alun pienestä hermoilusta huolimatta erittäin energisoivia, inspiroivia ja iloa tuovia kokemuksia.
3. Luova tekeminen auttaa löytämään omat vahvuudet
Elämän käännekohdissa ja kipupisteissä kulttuuriharrastukset tarjoavat maadoittavan ja voimaannuttavan elämyksen.
Kansalaisfoorumin selvityksessä korostetaan, että luovaan toimintaan osallistuminen edistää toimijuutta ja itseluottamusta, parantaa itsetuntemusta ja lisää minäpystyvyyden tunnetta. Kirjoittamisesta, maalaamisesta tai vaikkapa lavaesiintymisestä tulee peili, jonka kautta ihminen voi paremmin ymmärtää itseään, kohdata tunteensa ja tunnistaa vahvuutensa.
Jopa 98,4 prosenttia vastaajista kokee saavansa harrastuksesta sopivia haasteita, joiden selvittämisestä tulee hyvä mieli. Lisäksi 96,1 prosenttia vastaajista on oppinut itsestään jotain uutta harrastuksen myötä.
Työssäni kirjallisuusterapiaohjaajana olen nähnyt, miten hoitava lukeminen ja kirjoittaminen auttavat asiakkaitani käsittelemään monimutkaisia tunteita ja tasoittavat tietä paranemiselle ja henkilökohtaisille oivalluksille.
Selvityksen havainnot tukevat tätä, sillä monet tutkimukseen osallistuneet totesivat, miten kulttuuritoiminta syvensi heidän itsetuntemustaan ja antoi heille kestävyyttä elämän haasteiden käsittelyyn.
4. Kulttuuriharrastus rakentaa yhteyksiä eri ikäryhmien välille
Yksi selvityksen rohkaisevimmista havainnoista on se, miten kulttuuriharrastukset yhdistävät kaikenikäisiä ihmisiä. Maailmassa, joka tuntuu usein jakautuneen sukupolvisiiloihin, taide toimii siltana eri ikäryhmien välillä. Tämä puolestaan kehittää osallistujien empatiakykyä ja laajentaa heidän näkökulmiaan.
Tällainen sukupolvien välinen oppiminen on osallistujille erityisen rikastuttavaa. Nuoremmat harrastajat voivat ammentaa uutta vanhempien osallistujien elämänviisaudesta ja monipuolisesta kokemusmaailmasta, ja vanhemmat harrastajat puolestaan saavat energiaa nuorempien luovien tekijöiden tuoreista ideoista ja innostuksesta.
Tällaiset kokemukset muistuttavat meitä siitä, että iästä riippumatta meillä kaikilla on jotain arvokasta jaettavaa ja uutta opittavaa.
5. Kulttuuriharrastukset parantavat itseluottamusta
Moni meistä kääntyy luovien harrastusten puoleen elämän siirtymävaiheissa yhtenä keinona palauttaa itseluottamus ja nostaa itsetuntoa.
Kansalaisfoorumin selvityksessä korostuu, että kulttuurin harrastajat kokevat tällaisia voimaantumisen hetkiä jokapäiväisessä elämässään. Syykin on yksinkertainen: luova toiminta tarjoaa mahdollisuuden vapaaseen itseilmaisuun ja auttaa löytämään itsestä uusia vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita.
Elämän merkittävissä muutoskohdissa luova tekeminen ja kulttuuriharrastukset tarjoavat turvallisen tilan oman identiteetin tutkimiseen ja uuden suunnan löytämiseen.
Olipa kyse sitten luovan kirjoittamisen ryhmästä, kuvataidepajasta tai kuoroharjoituksista, harrastus auttaa syventämään itsetuntemusta, helpottaa oman äänen löytämistä ja ohjaa polulla kohti omaksi itseksi tulemista.
Käytännön vinkkejä kulttuuriharrastuksen aloittamiseen
Jos olet innostunut aloittamaan oman luovan matkasi, näiden vinkkien avulla pääset alkuun:
Aloita pienesti: Kokeile vaikkapa kevyttä kirjoitusharjoitusta, tartu kynään ja ala luonnostella tai laula lempimusiikkisi tahdissa. Pienetkin askeleet voivat johtaa suuriin muutoksiin.
Löydä oma yhteisösi: Liity harrastajaryhmään tai osallistu kurssille tai työpajaan. Yhteisön tuki tuo syvyyttä omaan tekemiseen ja luo merkityksellisiä yhteyksiä.
Anna luovuudelle aikaa: Varaa viikostasi aikaa luovalle ilmaisulle. Säännöllinen harjoittelu ei ainoastaan kehitä taitoja vaan myös syventää yhteyttä omaan taiteeseen.
Kokeile jotakin uutta: Luovan mukavuusalueen laajentaminen voi olla vapauttavaa ja avata uusia ilmaisumahdollisuuksia. Jos olet tanssija, tartu vaihteeksi siveltimeen, tai jos kirjoitat yleensä runoja, osallistu sarjakuvatyöpajaan.
Nauti prosessista: Muista, että kyse on matkasta, ei määränpäästä. Anna itsellesi lupa kokeilla erilaisia harrastuksia ja ilmaisumuotoja vapaasti, ilman painetta täydellisestä suorituksesta. Kokeile, miten vapauttavaa on olla joskus antaumuksella huono!
Voit tutustua Kulttuuriharrastusten koetut vaikutukset -selvitykseen täällä.
Kirjoittaja
Annamari Typpö, kirjoittaja, kääntäjä, kirjallisuusterapia- ja sanataideohjaaja, Mieli Terveyttä kulttuurista mielenterveys ry:n hallituksen jäsen
Kuva: Annamari Typpö
Teksti on julkaistu aiemmin Sananhaltijan blogissa.