Hyppää mukaan kulttuuriveneeseen!
Kulttuurivene juliste kuvaa tapoja kokea taidetta ja kulttuuria sekä rohkaisee etsimään tahoja, jotka tarjoavat kulttuuritoimintaa. Julisteen kysymykset auttavat hahmottamaan kuinka kulttuuria voi tuoda osaksi arkea omilla valinnoilla.
Kulttuurivene juliste on kaikille avoin ja se on ladattavissa tältä sivulta. Julisteen lisäksi sivulla on kulttuurihyvinvointivinkkejä, joita voi soveltaa oman mielen mukaan.
Toivottavasti Kulttuuriveneen kyydissä löydät jotakin uutta hyvinvointia tukevaa arkeesi!
Lataa juliste sekä kulttuurihyvinvointivinkit
Kulttuurihyvinvointivinkit
Vinkit on tarkoitettu toimimaan inspiraationa kulttuuri- ja taidetoimintaan omassa arjessa ja niiden avulla voi sekä herätellä että vahvistaa omaa kulttuuri- ja taidesuhdetta. Punaisena lankana on vahvistaa mielen hyvinvointia kulttuurin kautta.
Vinkkejä voi soveltaa omaan arkeen sopivalla tavalla, yksin tai yhdessä. Vinkkejä voi käyttää vapaasti myös osana erilaisia ryhmätoimintoja yhdistyksissä, oppilaitoksissa ja muissa yhteisöissä tai esimerkiksi osana vapaaehtoistyötä.
Voit myös miettiä keitä Kulttuuriveneessä on kanssasi, vai oletko mieluummin oman veneesi kippari?
Koti
-
- Valitse kodistasi kolme asiaa ja ota niistä halutessasi kuvat kännykkäkameralla tai piirrä itse. Esimerkiksi: valitse kolme punaista, vanhaa, kaunista tai rumaa jne. asiaa tai esinettä. Listaa jokaisesta asiasta/esineestä viisi sanaa. Tee näistä sanoista runo tai mietelause. Loppusointuja tai riimejä ei tarvitse olla. Sanoja voi taivuttaa ja käyttää uudelleen mutta ei tarvitse lisätä. Esitä halutessasi kirjoituksesi jollekulle tai jaa se sosiaalisessa mediassa.
- Mieti 3-5 yksinkertaista liikettä, joita toistat päivän aikana muutamia kertoja. Laita liikkeet haluamaasi järjestykseen peräkkäin koreografiaksi. Liitä koreografiaan lempimusiikkiasi tai laulele itse. Toista koreografiaa, kunnes osaat sen ulkoa. Nauti omasta tanssista ja liikkeestä.
Harrastaminen
-
- Oletko aina haaveillut aloittavasi uuden harrastuksen? Miksi se kiinnostaa sinua? Etsi lisää tietoa asiasta. Kirjoita muistiin kolme asiaa mitä sait selville. Mitä teet seuraavaksi tälle asialle?
- Tee lista kaikista omista harrastuksista ja kirjoita yhdestä mainoksen kaltainen teksti tai jokin muu teksti. Jaa teksti halutessasi jollekulle tai tee siitä huoneentaulu.
Kulttuuripalvelut
-
- Mene kuntasi www-sivuille ja etsi kulttuuripalveluita ja valitse yksi, joka on sinulle uusi tai muuten mielenkiintoinen. Laita itsellesi ylös päivämäärä, jolloin menet tutustumaan tähän palveluun.
- Mitkä muut tahot tarjoavat kulttuuripalveluita? Minkälaista kulttuuritoimintaa toivoisit kuntaasi ja mihin tai kenelle sitä voi ehdottaa?
Yhteisöt
-
- Etsi lähistöltä, lehdestä tai verkosta jokin sinua kiinnostava yhteisö, esimerkiksi yhdistys, urheiluseura tai faniyhteisö. Ota selvää, miten siihen voisi liittyä. Tee yhteisöstä ja sen toiminnasta kuva tai kollaasi. Mitä materiaaleja voisit käyttää? Luonnonmateriaalit? Vanhat lehdet? Kynät ja paperit? Voisiko kuvan näyttää jollekulle tai jakaa jossakin?
- Minkälaisiin yhteisöihin kuulut? Esimerkiksi kaupunginosa, kyläyhdistys, harrastusryhmä, saunaporukka, talviuimarit, naapurusto?
Kirjoita ylös:
– mitä yhteisö minulle merkitsee?
– mitä tuon yhteisöön ja mitä saan siitä?
Halutessasi voit kirjoittaa tarinan, runon, räpin tai piirtää sarjakuvan.
Kulttuuriympäristöt
-
- Kulttuuriympäristöjä ovat esimerkiksi perinnemaisema, kulttuuriravintola, yleinen sauna, puisto, kartanomiljöö, majakka, rakennusmiljöö tai argeologinen kohde. Missä ovat lähiseudun kiinnostavimmat kulttuuriympäristöt? Merkitse kalenteriin päivä, jolloin lähdet tutustumaan yhteen. Tämän voit toteuttaa myös virtuaalisesti: mikä kulttuuriympäristö
sinulle tulee mieleen, kun suljet silmäsi? Etsi netistä kuva tästä paikasta ja kirjoita siitä kolme itseäsi kiinnostavaa asiaa ylös. - Lähde patsas- ja muistomerkkikierrokselle omaan kotikuntaasi, joko liikkuen tai virtuaalisesti, käyttämällä esimerkiksi Google Mapsia. Mitä uutta koit tai opit?
- Kulttuuriympäristöjä ovat esimerkiksi perinnemaisema, kulttuuriravintola, yleinen sauna, puisto, kartanomiljöö, majakka, rakennusmiljöö tai argeologinen kohde. Missä ovat lähiseudun kiinnostavimmat kulttuuriympäristöt? Merkitse kalenteriin päivä, jolloin lähdet tutustumaan yhteen. Tämän voit toteuttaa myös virtuaalisesti: mikä kulttuuriympäristö
Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia hyvinvointia ylläpitävistä ja ilahduttavista arjen kulttuurihyvinvointivinkeistä. Voit lähettää niitä osoitteeseen: teku.sihteeri@gmail.com
Päivitämme materiaalia pari kertaa vuodessa.
Kulttuurivene – Mielen hyvinvointia kulttuurista -materiaalin on tuottanut MIELI Terveyttä kulttuurista mielenterveys ry.