Kansanedustaja Pilvi Torstin (sd) mukaan syrjäytymisen ehkäisyyn tarvitaan uusia toimintamalleja nuorten aikuisten saamiseksi koulutuksen ja työn pariin. Torsti puhui maanantaina Nuorisotakuutalon avajaisissa Myllypurossa Helsingissä. Torsti näkee Nuorisotakuutalon kaltaisen konseptin olevan ajankohtainen – yhteiskunnallisiin ongelmiin haetaan ratkaisuja yhteistyöverkostoissa ja yhteistyössä nuorien kanssa.
Nuorisotakuutalo on toiminut Helsingissä vuoden alusta alkaen, mutta mallia on konseptoitu Raumalla ja Tampereella vuodesta 2014. Mallin ideana on tarjota alle 29-vuotiaille nuorille heidän tarvitsemansa kokonaisvaltainen tuki heti.
Myllypuron kohtaamispaikka rakennetaan yhdessä nuorten kanssa ja sieltä saa tarvittaessa tukea arjen ongelmiin sekä ohjausta palvelujen pariin. Nuorisotakuutalon työntekijät myös jalkautuvat nuorten kokoontumispaikkoihin ja halukkaille järjestetään mahdollisuuksia harrastustoimintaan.
Keskeinen ulottuvuus on tuki kohti koulutusta ja työtä. Tätä toteutetaan muun muassa ns Valo-Valmennus -menetelmällä, joka on valtakunnalliseksi levinnyt tapa suorittaa ammatillinen koulutus tai tutkinnonosia epämuodollisissa oppimisympäristöissä.
– Olennaista on, että nuoret eivät jää pyörimään erilaisiin palveluihin kuin pyöröoviin. Tavoitteena pitää aina olla konkreettinen askel, jonka nimi on koulutus tai työ, Torsti summaa. – On myös hienoa, että rohjetaan ottaa mallia start-up-maailmasta: ensin kehitetään, sitten tehdään pilotti ja sen pohjalta aloitetaan skaalaamiseen eli hyvän idean monistamiseen tähtäävä työ, lopettaa Torsti.
Nuorisotakuutaloa hallinnoivan Valo-Valmennusyhdistyksen toiminnanjohtaja Kimmo Kumlander totesi avajaisissa, että Nuorisotakuutalon slogan ”aikaa ja osallisuutta” tarkoittaa sitä, että tärkeintä on kohdata nuori hänen omassa elämässään ja muistaa, että nuori itse tuntee elämänsä parhaiten. – ”Meille on tärkeää, että nuori kokee mielekkääksi osallistumisensa koulutukseen ja työhön, ja löytää oman paikkansa ja tilansa missä hän voi hyvin”.
Nuorisotakuutalo-toimintamallin pilotointia pääkaupunkiseudulla rahoittaa opetus-ja kulttuuriministeriö.
Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Kimmo Kumlander, kimmo.kumlander@valo-valmennus.fi, p. 0505299675
kehittämispäällikkö Eeva Salmi, eeva.salmi@valo-valmennus.fi, p.0442369662