Kesätyöntekijämme Hertta Saarijärven kolumni on julkaistu paikallislehti Alueviestissä 12.8.2021:
Itsemääräämisoikeuden puolesta – “Seksuaalisesta häirinnästä pitää puhua enemmän ja kovemmin”
Jokaisella on oikeus elämään, henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Näitä oikeuksia rikkovia suuria ongelmia ovat esimerkiksi seksuaaliväkivalta ja seksuaalinen häirintä. Kun omat oikeudet rikotaan, varsinkin niin yksityisellä tavalla kuin omaa seksuaalisuutta loukkaamalla, se jättää ihmiseen jäljen. Seksuaalisesta häirinnästä pitää puhua enemmän, kovempaa ja selkeämmin, jotta ongelmaan saadaan muutos.
Seksuaalinen häirintä on aiheena noussut nykypäivänä enemmän esille kuin koskaan aiemmin. Somessa on puhuttu paljon häirinnästä ja väkivallasta, erilaisia kampanjoita on järjestetty ja ihmisiä on kannustettu puhumaan omista kokemuksistaan. Olemme siis toisaalta hyvällä polulla kohti seksuaalisen häirinnän vähentymistä.
Toisaalta, emme voi tietää paljonko häirintää oikeasti tapahtuu. Vain murto-osa kaikista tapauksista päätyy poliisin tai muun aikuisen tietoon, koska seksuaalisen häirinnän uhreille tapauksiin liittyy usein häpeää. Nykyaikana, kun netti ja some ovat suuri osa varsinkin nuorten elämää, voi seksuaalista häirintää kohdata missä ja milloin vain netin välityksellä.
Itse olen 17-vuotias nuori. Olen kokenut seksuaalista häirintää ensimmäistä kertaa 11-12 vuoden iässä. Siitä lähtien häirintää on joutunut kohtaamaan vähän väliä. Omalla kohdallani häirintä on ollut ahdistavien kuvien tai viestien lähettelyä, koskemista tai läpsimistä ilman lupaa, asiatonta huutelua tai seksuaalista ehdottelua. Joskus tekijä on ollut tuttu, joskus tuntematon. Joskus kymmeniä vuosia vanhempi, joskus oman ikäinen.
Itse olen kokenut tai nähnyt niin monta seksuaalista häirintää sisältävää tilannetta, ettei varmaan kolmenkaan ihmisen kädet riitä laskemaan. Jos nuorten kokeman seksuaalisen häirinnän kokonaismäärä voitaisiin jotenkin laskea, luku olisi varmasti järkyttävä. Seksuaalisella häirinnällä on vahva vaikutus ihmisen mieleen ja henkiseen hyvinvointiin.
Jos omaa itsemääräämisoikeutta rikotaan, ihmisen arvo omassa mielessä helposti laskee. Itsensä tunteminen arvokkaaksi on tärkeä mielen hyvinvointia kasassa pitävä asia. Toisaalta, kun itseään ei tunne arvokkaaksi, mielen ei oikeastaan ole mahdollista voida hyvin. Seksuaalinen häirintä vaikuttaa eri ihmisiin eri tavalla ja eri vahvuudella, mutta siitä huolimatta sitä ei pitäisi kenenkään joutua kokemaan. Seksuaalinen häirintä on suuri riski mielen hyvinvoinnille.
Moni häirintätilanteista johtuu puhtaasta tietämättömyydestä ja ymmärtämättömyydestä. Nuoret miehet esimerkiksi huutelevat tai läpsivät naisia siksi, etteivät ymmärrä sen olevan väärin ja rikkovan toisen oikeuksia. Monet nuoret elävät kuvitelmassa, että on rohkeaa ja seksikästä uskaltaa koskea ja puhua rivoja tytölle ilman tämän lupaa. Olen esimerkiksi kokenut tilanteen, jossa pojat ovat lyöneet vetoa: “saat 2 euroa jos uskallat tehdä näin…”.
Jo alakouluikäisille nuorille täytyisi puhua seksuaalisesta häirinnästä selkeästi koulussa. Käydä läpi häirinnän seuraukset ja vaikutukset uhriin. Selittää selkeästi mikä on häirintää ja mikä ei. Tällöin nuorten (varsinkin poikien) harhakuva voisi muuttua ja häirintä vähentyä. Muutos lähtee nuorista.
Hertta Saarijärvi
Kirjoittaja on MIELI Mielenterveys Tukitalo ry:n kesätyöntekijä.