Tuomo Kallio
Yrittäjän Kriisikeskus
Alueviesti 16.3.2022, Mielen tasapainoa -kolumni
***
Yrittäjä pärjää aina
Heti alkuun pyydän anteeksi jokaista tähän kirjoitettua stereotypiaa, mutta stereotypiat ovat usein syystä stereotypioita. Väitän myös lähes jokaisen tuntevan henkilön, johon seuraava teksti osuu.
Elämme tarinoiden aikaa. Maanantaiaamun mehevä juoru kahvihuoneessa on tarina. Markkinointi ja brändi on tarina. Jopa uutiset kertovat omia tarinoitaan järkyttävistäkin tapahtumista. Tarinoita kerromme myös itsellemme itsestämme ja toisistamme. Varsinkin sosiaalinen media on kiillotettu näyttävillä tarinoilla jatkuvasta menestyksestä.
Yrittäjistä on monta positiivista tarinaa. Yrittäjä on ahkera. Yrittäjä on joustava. Yrittäjä vastaa aina puhelimeen. Yrittäjä on talouden selkäranka. Yrittäjä pärjää yksinkin. Yrittäjä on vahva. Yrittäjä keksii aina keinon kohti uutta. Yrittäjä jaksaa. Koronarajoitusten, pakotteiden, stressin ja jatkuvan muutoksen alla yrittäjä pärjää! Moni kohta onkin totta, mutta onko joka kohdan oltava totta joka hetkessä?
Onko kääntöpuolella erilainen raskaampi tarina? Yrittäjä joutuu uhraamaan omaa ja perheen yhteistä aikaa. Yrittäjä miellyttää ja venyy asiakkaan tarpeen mukaan. Yrittäjä ottaa lainoja ja rahoituksia laskujen, palkkojen ja verojen hoitoon. Yrittäjä kaipaa mahdollisuutta sanoa kuinka välillä ahdistaa. Yrittäjä olisi loman tarpeessa. Yrittäjä tahtoisi kaikkien rajoitusten ja säännösten keskellä lyödä hanskat tiskiin.
Miten usein kerrotaan vain positiivista tarinaa ja raskaampi tarina unohtuu? Onko positiivinen tarina myös se mitä vaadimme itseltämme, läheisimmältämme ja palveluna ollessamme asiakkaita? Miten paljon kuluu aikaa ja energiaa, kun raskas tarina on piilotettava? Yrittäjä kohtaa raskaan tarinan omina ajatuksina huonona päivänä. Ajatukset ja tunteet saattavat tulla pintaan viikonloppuna saunassa tai sängyn reunalla asioita yksin punnitessaan.
Suomen Yrittäjien yrittäjägallupin mukaan lähes joka neljäs yrittäjä on jatkuvasti ylirasittunut tai lähellä loppuun palamista. Jaksamisen haasteet korostuvat pienissä yrityksissä, joissa yrittäjän väsyminen näkyy väistämättä myös liiketoiminnassa. Saman tutkimuksen mukaan vain joka kymmenes yrittäjä on hakenut apua jaksamisen haasteisiin. Tarinoiden välinen jännite näkyy tutkimuksessakin.
Miten paljon vahvempi positiivinen tarina olisi, jos raskasta tarinaa ei tarvitsisi piilotella tai käsitellä yksin? Jos voimavarat voisi kohdistaa v-alkuisen ahdistuksen ja jatkuvan stressin sijaan uuden luomiseen tai vanhan vahvistamiseen? Onneksi yrittäjien jaksaminen on nostettu myös yrittäjien itsensä toimesta näkyviin. Erilaisia yrittäjille suunnattuja tukipalveluita myös on tarjolla. Tukea tarjoaa mm. Yrittäjän Kriisikeskus, joka tarjoaa maksutonta luottamuksellista keskustelutukea elämän muutostilanteissa.
No, tunnistitko läheisen tai tutun näitä tarinoista? Voisitko sinä olla se, joka kysyy häneltä mitä kuuluu ja kertoo että olen huolissani jaksamisestasi. Voit myös kertoa, että vahvuutta on se, että uskaltaa pyytää tukea!
Tukea ja apua yrittäjän elämän muutoksiin