Mielen tasapainoa -kolumni, Alueviesti 11.5.2022:
***
Taija Niemi
Kriisipuhelinpäivystäjä, MIELI Tukitalo
Hyvää mieltä kulttuurista
Maailman terveysjärjestö WHO:n vuoden 2019 kulttuurihyvinvointiraportin mukaan osallistuminen taide- ja kulttuuritoimintaan sekä taiteen tekijänä että taiteen kokijana voi edistää ja tukea monin tavoin mielen hyvinvointia. Taide- ja kulttuuritapahtumalla on todettu myös olevan yhteyttä päivittäiseen stressiin ja parempaan stressin hallintaan.
Itselleni kulttuuri merkitsee irtautumista arkielämästä; uusia näkökulmia asioihin, yhdessäoloa, hyvää oloa ja voimavaroja. Itse tykkään käydä erilaisissa konserteissa. Esityksen jälkeen on voimaantunut olotila ja jaksaa arkea paljon paremmin. Konserteissa tulee myös tietynlainen yhteenkuuluvaisuuden tunne. Tuntuu upealta, kun koko yleisö laulaa ja taputtaa samaan tahtiin laulun aikana. Sitä on ollut ikävä korona-aikana.
Musiikki on auttanut minua niin ilossa kuin surussakin. Minulla on niin sanottuja voimabiisejä. Soitan niitä, kun tuntuu pahalta ja soitan myös iloon tiettyjä lauluja.
Viimeiset pari vuotta olemme koronan takia joutuneet luopumaan erilaisista tapahtumista ja ystävien tapaamisesta. Olen Mieli ry:n Kriisipuhelimessa vapaaehtoisena. Siellä tämä on näkynyt ihmisissä ahdistuksena, yksinäisyytenä, jopa pelkona. Moni on kertonut, että ahdistaa, kun ei ole ketään kenen kanssa jutella tai tehdä tuttuja asioita. Kriisipuhelimessa olen silti saanut kiitosta siitä, että edes siellä on voinut jutella asioistaan ja jutella jonkun kanssa.
Mietin toiveikkuutta Kriisipuhelimessa saadun palautteen kautta. Mikä on luonut soittajalle toivoa ja iloa? Kiitollisuus siitä, että joku kuuntelee ja antaa uusia näkökulmia. Valoa soittaja usein löytää luonnosta, musiikista, kirjoista, uskonnosta ja lemmikeistä. Aina ei välttämättä huomaa itse lähellä olevia asioita, jotka tuovat itselle valoa. Olen ottanut tämän puheeksi soittajalle, minkä jälkeen moni usein sanoo, että lähteekin kävelylle taikka vain parvekkeelle tai terassille istumaan.
Nyt, kun taas kesä on tulossa monet sanovat, että aurinko tekee ihmeitä. Ihan kuin mieli piristyisi. Joskus on myös hyvä olla tekemättä mitään, ihan vain olla. Mieli rauhoittuu myös luonnossa liikkumalla. Joskus Kriisipuhelimessa muistutan siitä, että on myös hyvä pitää taukoa sosiaalisessa mediassa ja uutisten seuraamisessa, jos se lisää itselle ahdistusta ja huolta.
Ihminen usein yllättää luovuudellaan. Moni on löytänyt uusia tapoja kannatella hyvinvointiaan. Koronakaranteenin aikana sosiaalisessa mediassa järjestettiin esim. karanteenikaraokea, joka olikin hyvä keino päästä edes vähän toisten kanssa tekemisiin. Ja kuten sanottua, myös taide ja kulttuuri vaikuttavat myönteisesti hyvinvointiimme ja terveyteemme edistäen mm. henkistä kasvua, voimavaroja ja itsetuntoa.
Toivottavasti jokainen löytää oman keinonsa pitää itsestään hyvää huolta. On se sitten konserteissa käyntiä, mukava harrastus, taidenäyttelyssä käyminen tai jotain muuta.
Niin ja se voimabiisi. Yksi minun suosikeistani on Juha Tapion “Mä en pelkää”. Entä sinun?
Taija Niemi, vapaaehtoinen kriisipuhelinpäivystäjä MIELI Tukitalolla