Mielen tasapainoa -kolumni, Alueviesti 19.10.2022:
Tiina-Maija Paloranta
Hankepäällikkö
Mielen tasapainoa työpaikoille
*** *** ***
Kuvittelepa itsesi kouluun, töihin tai harrastuksen pariin. Jokaisessa niissä ollaan jotakin tarkoitusta varten. Opiskellaan, paiskitaan hommia, vedetään treenit. Mietipä sitten, miten toimit, jos voimat meinaa loppua? Painatko eteenpäin hammasta purren silloinkin, kun kehosi ja mielesi on lamaantunut epävarmuuden, pelon tai surun alle? Jos tämä on tapasi toimia, ei hätää. Se on meille monelle niin tuttua. Lapsesta saakka ehkä opimme, että ahkerasta tekemisestä palkitaan ja koska huolet häiritsevät tekemistä, niistä ei kannata puhua.
Seis! Aikalisä! Tämä on vanhaa tarinaa. Näin ei enää tarvitse toimia. Me olemme nykyään viisaampia. Tiedämme, että huoli helpottuu jakamalla ja puhumalla huolesta. Tiedämme, että usein voimat vahvistuvat, kun huomaamme tunteetkin huolten takana. Tunteissa nimittäin piilee tärkeää tietoa.
”Mitä kuuluu” on yksinkertainen kysymys. Sen avulla voi tiedustella huolia ja tunteita – omia tai muiden. Saatamme silti pelätä sen kysymistä ja etenkin saamaamme vastausta. Epäröimme, koska pelkäämme, ettemme osaakaan ratkaista toisen esiin tuomia pulmia. Eipä hätää, ei tarvitsekaan. Useimmiten autamme jo tarjoamalla kuulevan korvan toiselle ihmiselle tai itsellemme. Erityisesti haastavien tunteiden äärellä kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen vahvistaa meitä. Kun kuuntelemme ystävällisesti ja ymmärtäen, se riittää. Kuunteleminen ja tunteiden jakaminen voi tuntua vieraalta varsinkin, jos siitä ei ole muodostunut tapaa. Onneksi tätä taitoa voi oppia ja vahvistaa kaiken ikäisenä.
Kokeilepa siis yksinkertaista ruusukierrosta. Aloita esittämällä kysymys hiljaa mielessäsi ja vastaamalla itsellesi muutamalla sanalla, mikä juuri nyt ilahduttaa (ruusunkukka), mikä harmittaa (ruusunpiikki) ja mikä luo toivoa (ruusunnuppu). Omatoimisen treenin jälkeen voit kokeilla ruusukierrosta ystävän, perheenjäsenen tai työkaverin kanssa. Tämä on yksinkertainen askel arjen tunteita ja niiden tarjoamaa tietoa kohti.
Jos oikein innostut, voit vielä pohtia, miten vaalia ja hoivata ”kukkia ja nuppuja” ja miten poistaa tai suojautua ”piikeiltä”. Myötätuntoa itseä ja muita kohtaan kannattaa kokeilla yksinkertaisella toteamuksella vaikkapa näin: ”On surullista, että elämässäsi on tällaisia piikkejä tuomassa kipua. Olen kiitollinen, että iloa ja toivoa, ruusuja ja ruusunnuppujakin löytyy. Ne kannattelevat tästä hetkestä seuraavaan.”
Maailman mielenterveyspäivää vietettiin 10.10. teemalla ”Jokaisen huoli (ja ilonaihe) on tärkeä”. Jaetut ilot, huolet ja toivon pilkahdukset tuovat meille ihmisille voimia. Siksi on hienoa, että meistä jokainen voi luoda inhimillistä ja kohtaavaa keskustelukulttuuria. Ota siis haaste vastaan ja kokeile ruusukierrosta arjen tohinankin keskellä. Saatat yllättyä siitä, mitä tapahtuu, kun maltat kysyä ja kuunnella. Ruusunnuppuja syksyysi sadepisaroidenkin keskelle!
***
Tiina-Maija Paloranta
Hankepäällikkö
Mielen tasapainoa työpaikoille