Rohkaisevia tuloksia Mielen tasapainoa työpaikoille -hankkeessa
Kahden vuoden ajan (06/2021-09/2023) rohkeat työyhteisöt heittäytyivät vahvistamaan mielen hyvinvointia. Syyskuussa 2023 päättyneessä hankkeessa syntyi vaikuttavia tuloksia Huittisten, Hämeenkyrön, Punkalaitumen ja Sastamalan työyhteisöissä. Hanketoimilla luotiin muutoksen mahdollisuuksia 90 työyhteisöön. Hyvän pyörrettä syntyi 1800 kohtaamisessa sekä 80 työpajassa / tietoiskussa.
Mieli on kaikilla
MIELI Tukitalon koordinoimassa hankkeessa mielenterveyttä eli mielen hyvinvointia tarkasteltiin myönteisestä näkökulmasta. Kivijalkana toimi Hyvän mielen työpaikka® -merkin ajattelumalli, jossa mielenterveys huomioidaan osana arkea, johtamista sekä jatkuvaa muutosta. Näin voidaan valjastaa mielenterveys voimavaraksi ja kilpailukeinoksi työpaikoilla.
Ratkaisuja työarkeen
Hanketarjonnan jalkautus ei ollut mutkatonta edes maksuttomana. Suurimpana esteenä oli ajanpuute työyhteisöissä. Tilannetta helpotettiin luomalla 0,5 h työhyvinvointihetket eri teemoilla yhteistyössä Sastamalan kaupungin kanssa. Kutakin kokeiltiin kolmessa pilottikoulussa (Muistola, Kiikka, Stormi) hyvin kokemuksin. Hitiksi hankkeessa nousi myös helppo arjen työkalu: ruusukierros.
Hyvinvointihetkistä saatiin myönteistä palautetta läpi hankkeen mm. näin:
”Pilotissa tehty työ on helpottanut johtajan työtä, kun joku ulkopuolinen on ollut herättelemässä tärkeää mutta silti joillekin kovin sensitiivistä
aihetta. Kokeilun alussa osa henkilöstöstä ihmetteli, mistä on kyse, mutta loppua kohden aiheesta innostuttiin entistä paremmin.”
Hyvän pyörre vuorovaikutuksessa, Rennompi perfektionismi ja Palautuminen työssä ja työstä -teemoista laajennettiin materiaalit, jotka jalkautettiin myös muihin työyhteisöihin hankealueella. Materiaalipaketit ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä.
Häpeä hälvenee toiminnalla
Mielenterveys on edelleen useassa työyhteisössä tabu. Työyhteisöön tarvitaan mielen hyvinvoinnin promoottoreita ja rohkaisijoita kaikille organisaatiotasoille ja eri osastoille. Todellinen muutos on mahdollinen, kun mielen hyvinvointi on jokaisen agendalla ja vastuulla eli kyseessä on strateginen muutos.
Tätä tilannetta kohti voidaan edetä samankaltaisella työllä, mitä Mielen tasapainoa työpaikoille -hankkeessa tehtiin. Ottamalla joku organisaation
ulkopuolinen rohkaisemaan ja normalisoimaan puhetta mielenterveydestä sekä antamaan keinoja vahvistaa mielen hyvinvointia myös arjessa. Keinoja on
monia kunhan löytyy myös halua. Toivoa on – rohkea työ jatkukoon!
Lämmin kiitos yhteistyökumppaneille! Rohkea työ jatkukoon!
Tärkeää elinkeinoelämää voimauttavaa työtä tehtiin paikallisrahoituksen turvin. Kehittämistyön mahdollisti Leader Joutsenten Reitin myöntämä EU-rahoitus ja sen toteutti MIELI Tukitalolla hankepäällikkö Tiina-Maija Paloranta.
Haluatko tietää lisää? Kurkkaa Mielen tasapainoa työpaikoille -loppuraportti.