Parisuhde on yksi elämän merkittävimmistä ihmissuhteista. Erilaisten ihmisten muodostamat parisuhteet eivät ole keskenään samanlaisia, eivätkä samat parisuhteet pysy alusta loppuun muuttumattomina. Parisuhteen kaltainen ihmissuhde on myös monisuhde, jossa läheinen ihmissuhde muodostuu useamman ihmisen kesken. Monisuhteissa voi olla samoja ja erilaisia kipukohtia, kuin parisuhteissa.
Hyvinvoiva ja toimiva parisuhde vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin myönteisesti. Tästä syystä on tärkeää pitää huolta parisuhteesta. Viimeistään siinä vaiheessa, jos parisuhde on ajautunut kriisiin, kannattaa sen eteen tehdä työtä ja hakea tarpeen mukaan apua myös ammattilaisilta.
PARISUHTEEN KRIISIT
Jokaisessa (toimivassakin) parisuhteessa voi eteen tulla vaikeita aikoja ja kriisejä. Erityisesti parisuhteen kriisitilanteissa avoimen keskusteluyhteyden tärkeys korostuu. Parisuhteen ongelmien taustalla saattaa olla monenlaisia syitä ja joskus ongelmat kasaantuvat niin isoiksi, että suhde päättyy eroon.
Kriisi parisuhteessa voi syntyä esimerkiksi, kun elämäntilanteenne muuttuu, vaikka lapsen syntymän, eläkkeelle jäämisen, muuton tai lasten kotoa lähtemisen seurauksena. Kriisi voi syntyä myös yllättävien ja poikkeuksellisten tilanteiden seurauksena, kuten sairastumisen, läheisen kuoleman tai rikoksen uhriksi joutumisen takia. Joskus kriisi syntyy itse parisuhteeseen liittyvistä vaikeuksista, kuten uskottomuudesta, tahattomasta lapsettomuudesta, seksuaalisuuden tai vuorovaikutusten ongelmista.
EROKRIISI
Ero on aina suuri elämänmuutos, jonka vaikutukset vaihtelevat ihmisen ja tilanteen mukaan. Usein eroon liittyy monenlaisia vaikeita tunteita. Erokriisistä selviäminen ja tulevaisuuteen suuntautuminen edellyttävät näiden tunteiden hyväksymistä ja läpikäymistä. On tärkeää, että erokriisiä läpikäyvällä on mahdollisuus sosiaaliseen tukeen. Joskus ystävien tai sukulaisten tuki ei riitä tai sitä ei ole tarjolla, eron nostattamat tunteet ovat liian tuskallisia tai ero laukaisee ja nostaa esiin aiempia, käsittelemättömiä kriisejä. Tällöin on hyvä hakea ammattiapua toipumisen tueksi. Ulkopuolinsen avulla voi oppia ymmärtämään itseään ja läheisiään paremmin.
MISTÄ APUA PARISUHTEEN KRIISIIN
Parisuhteen kriisiin voi hakea tietoa ja apua itse ja myös ulkopuolinen apu voi tuoda helpotusta. Ulkopuolista (ammatillista) keskusteluapua voi hakea kuka tahansa. Ulkopuolinen voi auttaa esimerkiksi tuomalla erilaista näkökulmaa sekä tarjoamalla keinoja ymmärtää itseä ja kumppania paremmin. Ammattilaisen kanssa keskustelu on aina luottamuksellista.
TURUN KRIISIKESKUS tarjoaa keskusteluapua erokriisin ja parisuhdekriisien käsittelyyn.
Turun alueella keskusteluapua on tarjolla myös muualla:
pERHEASIAIN NEUVOTTELUKESKUS
Turun perheneuvola (lapsiperheet)
Kaupunkilähetys (seniorit)
Pilari (väkivaltatyö)
Eroauttamistyö silta (lapsiperheet)
Yksityiset pari- ja perheterapeutit
TIETOA JA HARJOITUKSIA PARISUHTEEN TUEKSI
Väestöliiton parisuhdesivut
Parisuhdekeskus Kataja
Mielenterveystalo
LÄHISUHDEVÄKIVALTA
Lähisuhdeväkivalta voi olla luonteeltaan esimerkiksi henkistä, fyysistä, taloudellista tai seksuaalista. Parisuhteessa tapahtuva väkivalta alkaa usein vähitellen, mutta muuttuu yleensä vähitellen vakavammaksi, ellei siihen puututa. Lähisuhdeväkivaltaan liittyy useimmiten paljon vaikeita tunteita, kuten häpeää, syyllisyyttä ja pelkoa, jotka tekevät avun hakemisen vaikeaksi. Ulkopuolinen apu on kuitenkin yleensä tarpeen, jotta väkivalta saadaan loppumaan. Väkivaltainen käytös on mahsollista lopettaa ja väkivallan kokemuksia voi käsitellä ja jatkaa elämää. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin vaikeiden kokemusten kanssa.
Jos tunnistat tai epäilet suhteessasi olevan väkivaltaa tai väkivallan uhkaa, hae apua nyt!
Täältä voit lukea lisää siitä, minkälaista lähisuhdeväkivalta voi olla ja mistä voit hakea apua:
Turun ensi- ja turvakoti
Rikosuhripäivystys
Nollalinja
Thl