Kriisi voi kohdata kenet tahansa
Ihminen on kriisissä, kun hän ei selviydy tilanteesta aiempien kokemustensa, voimavarojensa tai läheisten ihmisten tuen avulla, vaan joutuu sopeutumaan uudenlaisiin olosuhteisiin ja omaksumaan uusia selviytymiskeinoja. Nuoruusikä on haastava muutosvaihe, joka jo itsessään voi olla kriisi: Millainen minä olen? Miten paljon ja mistä asioista pidän itsessäni? Mihin minä kuulun? Mikä on minulle tärkeää?
Elämän muutokset ja muut ihmiset voivat laukaista kriisin
Kriisin voi laukaista myös toisiin ihmisiin, perheeseen tai koulunkäyntiin liittyvät pulmat. Elämässä voi olla yhtä aikaa meneillään monia muutoksia tai stressitekijöitä, jotka tuntuvat kasautuvan. Toisinaan omaa turvallisuuden tunnetta voivat koetella myös itselle tai lähipiirille tapahtuneet järkyttävät asiat kuten vakava sairaus, kuolema, onnettomuus tai väkivalta. Kriisitilanteessa omat tunteet ja ajatukset voivat vaihdella epäuskosta syvään suruun, vihaan tai syyllisyyden tunteisiin.
Kriisin keskellä arjen rytmi ja muiden ihmisten tuki ovat tärkeitä
Vaikka kriisin keskellä omat voimat voivat olla vähissä, on hyvä koettaa pitää yllä arkista rytmiä: käydä koulussa, syödä ja nukkua edes hiukan, puhua läheisille ja tehdä itselle tärkeitä asioita.
Ihmisen selviytymiskyky vaikeassakin tilanteessa on usein yllättävän suuri, mutta muiden ihmisten tuki kriisitilanteessa silti tarpeen. Aina läheisten tuki ja muut selviytymiskeinot eivät riitä, vaan voi olla hyvä puhua jonkun ulkopuolisen henkilön kanssa. Tällöin voi ottaa yhteyttä omaan kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin, koulukuraattoriin tai koulupsykologiin.
Myös monet järjestöt ylläpitävät matalan kynnyksen tukipisteitä, joista voi saada neuvoa ja tukea vaikeassa tilanteessa:
- Turun kriisikeskus (Ajanvaraus)
- Nuorten turvatalo
- Tyttöjen talo
- Tukiraide
- Nuorten kohtaamispaikka Toivo
- Ohjaamo
- Nuorten Turku – nuorten neuvontapiste
- Kouluterveydenhuolto
- Rikosuhripäivystys, nuoret
Tukea ja tietoa netistä tai puhelimella:
- MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja netti 116 111
- Valtakunnallinen kriisipuhelin 01019 5202
- Poikien puhelin 0800-94884
- Väestöliitto, nuoret
- Raiskauskriisikeskus tukinainen
- Raiskauskriisikeskus tukinaisen nettitukinainen
- Irti huumeista (010 80 4550)
- Kirkon auttava puhelin 01019-0071 suomenkielisille / 01019-0072 ruotsinkielisille
- Peluuri -peliongelmaisia auttava puhelin 0800 100101
- Rikosuhripäivystyksen auttava puhelin 0203 16116
- Tukinet
- Nyyti – opiskelijoiden tukipalvelu
- Apua-info