English, soomali, Русский, فارسی ,سۆرانی ,دری ,العربية, українською мовою, kiswahili
Pakolaistaustaisten mielenterveyden edistäminen
Serene-toiminnan tavoitteena on toteuttaa, levittää ja jatkokehittää vakauttavia tukimuotoja pakolaisena tai turvapaikanhakijana maahan muuttaneille. Tukimuotojen tarkoituksena on edistää mielenterveyttä sekä vähentää traumaperäisen stressin ja sopeutumisprosessiin liittyvän stressin haitallisia seurauksia. Perehdytämme ammattilaisia ja vapaaehtoisia tukimuotojen toteuttamisessa valtakunnallisella tasolla. Lisäksi toteutamme itse ryhmämuotoista toimintaa Turussa ja lähialueilla.
Olemme osa valtakunnallista PALOMA-osaamiskeskusta, joka edistää pakolaistaustaisten ihmisten mielenterveyttä. Lisätietoa: thl.fi/palomaosaamiskeskus
Serenen toimintamuodot
- Oleskeluluvan saaneille kehon ja mielen hyvinvointia lisäävä Keho ja mieli -ryhmä
- Toiminnalliset, mielenterveyttä tukevat ryhmätoiminnot vastaanottokeskuksiin
- Mielenterveysaiheiset alkuinfot vastaanottokeskuksiin ja kiintiöpakolaisille
- Mielenterveysaiheinen kriisi-info pakolaisyhteisön jäsenille, joiden taustayhteisö on kohdannut äkillisen kriisin
- Rentoutusharjoitukset eri kielillä (suomi, englanti, arabia, kurdi (sorani), persia, dari, somali, venäjä, ukraina, (kongon)swahili)
- Jännitä, rentouta -harjoitus, rentouttava hengitysharjoitus ja turvapaikkaharjoitus
- Harjoitukset kuunneltavissa YouTubessa ja ladattavina tekstitiedostoina
- Serene-vapaaehtoistyö // Volunteer Opportunities with Serene
- Haluatko mahdollistaa mielenterveyttä tukevaa toimintaa turvapaikanhakijoille? // Do you want to become a part of work supporting the mental health of asylum seekers?
- Ota yhteyttä // Contact us: serene(at)turunkriisikeskus.fi
- Toiminnan esittelyt, asiantuntijapuheenvuorot sekä Serenen toimintamuotoihin liittyvät koulutukset ammattilaisille, vapaaehtoisille ja opiskelijoille
Serenessä kehitetyt Keho ja mieli -ryhmä sekä alkuinfot valittiin vuonna 2016 Työ- ja elinkeinoministeriön Hyviksi käytännöiksi (kolmannen sektorin kehittämät kotoutumisen alkuvaiheen ja osallisuuden tukimallit).
Serenen tulevat avoimet koulutukset
- Keho ja mieli -ryhmän ohjaaminen. Työpaja ammattilaisille. Työpaja järjestetään seuraavan 3.-4.4. keväällä 2025 Turussa. Lisätiedot
Serenen toimintamuotojen materiaalit
Kaikki Serenen tuottamat materiaalit ovat vapaasti käytettävissä ja löytyvät materiaalipankista ja Dropbox-kansiosta.
Materiaaleja ja ideoita voi hyödyntää käyttäen omaa ammatillista harkintaa ja tarvittaessa soveltaen. Osa keinoista soveltuu myös toteutettavaksi vapaaehtoistyön keinoin. Tällöin on tärkeää, että työ on ammatillisesti ohjattua ja koordinoitua, ja vapaaehtoiset saavat riittävän perehdytyksen ja tuen vapaaehtoisena toimimiseen.
Ota yhteyttä, kysy lisää!
Lotta Häkkinen, p. 044 770 0485
Katriina Väliaho, p. 040 809 7722
Toimisto, p. 040 822 3961
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@turunkriisikeskus.fi
Serene-hanke vuosina 2012-2016
Serene-hankkeessa kehitettiin vuosina 2012-2016 nyt Serenen-toiminnan käytössä olevia toimintamuotoja. Toimintamuotoja toteutettiin itse useita kertoja ja toimintaan osallistui satoja ihmisiä hankeen aikana. Hankkeesta jää sen päättyessä näkyväksi kehittämistyössä aikaansaadut tuotokset, jotka ovat nyt Serene-toiminnan toimintamuotoja. Hankkeen tuotokset ovat vapaasti käytettävissä.
Hankkeen yhtenä kehitettävänä tukimuotona oli myös vertaistuki, joka kuitenkin osoittautui sellaisenaan toimimattomaksi. Vertaistuen työmuotona oli yksilötukisuhde kahden samaa kieltä puhuvan välillä, noin puoleksi vuodeksi. Vertaistuki karsittiin hankkeen toiminnasta viimeisenä toimintavuonna.