MIELI Kriisikeskus Turun tukisuhteisiin ei oteta uusia vapaaehtoisia tällä hetkellä. Syksyllä -24 koulutetaan vapaaehtoisia muihin työmuotoihin. Tukisuhteita kuitenkin pyörii edelleen vuonna -24 yhteistyössä sosiaalitoimen kanssa. Nämä ovat aiemmin käynnistyneitä tukisuhteita.
Tukisuhde rakentuu yhdessä tekemisen ympärille
Tukihenkilöt tapaavat tuettavaa keskimäärin 2 kertaa kuukaudessa. Se, mitä tukisuhteessa tehdään, päätetään yhdessä. Pohjana ovat asiakkaan tarpeet ja toiveet, sekä yhteiset kiinnostuksenkohteet. Usein tukisuhteet ovat toiminnallisia eli niissä ulkoillaan, urheillaan, askarrellaan, leivotaan, kahvitellaan, tehdään läksyjä yhdessä, käydään kulttuuririennoissa tms. Hyvä keskusteluyhteys on kuitenkin myös tärkeä.
Turussa tuettavat ovat lastensuojelun piirissä olevia lapsia, nuoria ja maahanmuuttajia. Raisiosta on muutamia aikuisia asiakkaita.
Miehille on tarvetta tukihenkilötoiminnassa
Tuettavissa on paljon poikalapsia ja maahanmuuttajamiehiä. Miespuolisille vapaaehtoisille on siis kysyntää. Toiminnassa mukana olevat miehet ovat pitäneet tukisuhteita antoisina. Tukihenkilöllä ei tarvitse olla kokemusta sosiaali- ja terveysalalta tai vapaaehtoistyöstä. Tukisuhteisiin kaivataan tavallisia luotettavia miehiä eri aloilta.
Vapaaehtoistyö on hyvä mahdollisuus tutustua nuorison tämän ajan elinympäristöön ja poikien tukihenkilönä pääsee monesti myös toiminnallisiin harrastuksiin mukaan. Maahanmuuttajanuorten kautta tutustuu uusiin kulttuureihin ja oma suvaitsevaisuus kasvaa.”
– Tukihenkilö ManneTukihenkilönä tulee itsekin lähdettyä liikkeelle erilaisiin juttuihin ja tuettavan kehitystä on antoisaa seurata vierestä.”
– Tukihenkilö Harri
Tukisuhde on aina määräaikainen
Jos tuettava on lapsi, voi tarve tukisuhteelle olla esim:
- keskustelu perheen ulkopuolisen luotettavan henkilön kanssa
- kodin ulkopuoliset aktiviteetit turvallisen aikuisen kanssa
- harrastuskokeilut
Maahanmuuttajataustaisille tuettaville tarpeet voivat olla esim:
- suomen kielen oppiminen tai kehittäminen puhumisen kautta tai
- kaupunkiin ja sen mahdollisuuksiin tutustuminen
Tukisuhdetta koordinoi vapaaehtoisen puolelta Kriisikeskuksen vapaaehtoistyön koordinaattori ja asiakkaan puolelta viranomainen, yleensä sosiaalityöntekijä. Tukisuhteella on tavoite ja suunnitelma, joka tehdään yhdessä vapaaehtoisen ja tuettavan kanssa. Säännöllisissä tukisuhteen seurantapalavereissa kaikki osapuolet tapaavat toisensa. Tällöin on mahdollista pohtia tukisuhteen tilannetta yhdessä.
Tukisuhde on vapaaehtoinen ja määräaikainen sekä tukihenkilölle että tuettavalle. Tukisuhde päätetään suunnitelmallisesti, kun tukisuhteeseen kirjatut tavoitteet on saavutettu tai kun tukisuhde muuten katsotaan aiheelliseksi lopettaa. Tukisuhteet kestävät keskimäärin 1,5-2 vuotta.
Tukihenkilö on oikeutettu saamaan takaisin tukihenkilötoiminnasta aiheutuneet kulut.
Kaikkien alaikäisen kanssa toimivien rikosrekisteriote tarkistetaan 1.5.2014 alkaen ennen tukisuhteen aloittamista.
Tule mukaan!
Näin haet mukaan vapaaehtoiseksi tukihenkilöksi
Katso yhteystiedot ja lue lisää muista vapaaehtoistoiminnan muodoistamme.
Lue tarina: