Webbprogrammet De Ungas Kompass består av korta övningar som har som syfte att öka de ungas välbefinnandefärdigheter och på så sätt öka sin självkännedom, acceptans, medkänsla, närvaro samt mod att gå sin egen väg i livet och använda färdigheterna i vardagen. Färdigheterna kan hjälpa de unga att välja riktning i livet, möta utmanande situationer och hantera egna känslor och tankar på ett konstruktivt sätt. De Ungas Kompass-programmet är lämpligt för högstadieelever och unga som befinner sig i början av sina andra stadiets studier.
Programmet finns avgiftsfritt här: https://nuortenkompassi.fi/sv/
De Ungas Kompass-programmet består av cirka 130 olika övningar, som varar 1–5 minuter, och är uppdelade i fem olika etapper. Varje etapp är i sin tur indelad i en introduktionsdel, tre övningsdelar och en frivillig feedback-del.
En ny övningsdel öppnas först när de obligatoriska övningar som fanns i den förra delen har genomförts. Varje vecka öppnas en ny etapp. Till exempel öppnas etapp 2 första måndagen efter att du har registrerat dig i programmet.
I De Ungas Kompass finns mångsidiga övningar: serier, spelsektioner, chattkonversationer med en virtuell tränare, videor, podcasts, bildvalsuppgifter och övningar där man får lyssna och reflektera. För att ungdomarna ska kunna tillämpa sina inlärda färdigheter i vardagen innehåller programmet många praktiska övningar som är relaterade till ungdomars liv såsom hobbyaktiviteter, att lyssna på musik och hushållssysslor.
De Ungas Kompass-programmets etapper och färdigheter för att utveckla ungdomars psykologiska flexibilitet:
Psykologisk flexibilitet
De Ungas Kompass-programmet bygger på att träna psykologisk flexibilitet. Psykologisk flexibilitet innebär förmågan att vara medveten om och acceptera tankar och känslor samt att vara närvarande i nuet. Psykologisk flexibilitet handlar också att identifiera viktiga saker, livsvärden, och fatta beslut som går i riktning mot det som är viktigt för en själv också i vardagen. Att träna psykologisk flexibilitet innebär att man samtidigt tränar färdigheter som främjar psykiskt välbefinnande.
De Ungas Kompass-programmets mål är att öka psykologisk flexibilitet genom att stärka sex psykologiska kärnfärdigheter som kan delas upp i medvetandeprocesser (närvaro, perspektivtagande, acceptans och försvagning av tankars effekter) samt beteendemässiga processer (värden och genomförande av val och handlingar som är i riktning mot värdena).
De Ungas Kompass har utvecklats vid Jyväskylä universitets psykologiska institution. Programmet används inom MIELI Psykisk hälsa Österbotten rf:s treåriga Må bra i vardagen -projektet som främjar och stärker ungas välbefinnandefärdigheter.
Källa: Puolakanaho, Anne; Kaipainen, Kirsikka; Keinonen, Katariina; Lappalainen, Raimo & Kiuru, Noona 2023. De Ungas Kompass i klassen: Handbok för lärare/yrkespersoner. Niilo Mäki Institutet, Jyväskylä.