Tein lopputyöni vapaaehtoistyön työnohjaajakoulutukseen aiheesta “Työnohjaajan valta”.
Valta on vaikeasti määriteltävä käsite ja työnohjauskirjallisuudessa suhteellisen vähän käsitelty aihe. Valtaa on kaikkialla ja kaikissa ihmissuhteissa. Työnohjaustilanteessa sitä on kolmenlaista: ohjaajan valtaa, ohjattavien valtaa ja taustaorganisaation valtaa. Keskityin artikkelissa ohjaajan vallan tarkasteluun, kun siihen oli oiva mahdollisuus opiskelijan roolissa.
Valta on merkittävä tekijä työn ohjausprosessissa. Tuloksellisen työnohjauksen yksi edellytys on, että työnohjaaja on tietoinen vallastaan ja sen vaikutuksista ohjattaviin sekä itseensä.
Valta vuorovaikutussuhteena:
Työnohjauksen näkökulmasta on mielekästä tarkastella valtaa sosiaalisena valtana. Valta on yllättävän riippumatonta materiaalisista resursseista. Vallan syntymisen konkreettinen edellytys on ihmisten yhdessä eläminen. Kun kaksi ihmistä kohtaa, kyse on aina siitä, miten ihminen tuntee tulevansa kohdelluksi.
Valta työnohjauksessa:
Artikkelissa puhutaan työnohjaajan asiantuntijavallasta ja miten valta liittyy siihen taustaorganisaatioon, jonka taustalla työnohjaaja ohjaa ohjattavia.
Koko koulutuksen ajan Tampereella ollaan pohdittu opiskelukavereiden kanssa työnohjauksen merkitystä eri organisaatioille ja sen piirissä toimiville vapaaehtoistyöntekijöille. Vaativa vapaaehtoistyö ansaitsee laadukkaan ja vapaaehtoistyötä ymmärtävän työnohjauksen.
Valta työnohjauksen turvallisen ilmapiirin luomisessa: Suvi-Tuuli Porkan mukaan työnohjaus on keskinäisen vuorovaikutuksen kenttä. “Vuorovaikutuksen perusasioita on kuunteleminen, itsemääräämisoikeus ja luottamus.” Jo työnohjausprosessin alussa ohjattava luo käsityksen ohjaajasta ja hänen kyvystään auttaa juuri häntä.
Turvallisen ilmapiirin luomisessa luottamusta voidaan tarkastella ensinnäkin luottamuksen ja liittymisen näkökulmasta ja toisaalta odotuksina. Jos ohjattava luottaa työnohjaajana, hän uskaltaa kertoa itsestään asioita sopivasti loukkaamatta ja rikkomatta itseään.
Valta työnohjaajan käyttöteoriassa:
Työnohjaaja toimii aina jonkin käyttöteorian pohjalta. Käyttöteoria on enimmäkseen tiedostamattomalla tasolla toimiva ajattelun ohjausjärjestelmä. Sen sisäänrakennettu säännöstö toimii työnohjaajan viitekehyksenä. Käyttöteoria kehittyy koko ajan uusien kokemusten myötä, ja tietoisuus ohjaustyöhön liittyvistä uskomuksista, ennakkoluuloista ja rutiineista lisääntyy.
Työnohjaaja vaikuttaa työnohjausten rakenteeseen sekä kuinka hän toteuttaa taustayhteisönä asettamia tavoitteita sekä ohjattavan ryhmän että siinä olevien yksittäisten ohjattavien tavoitteita. Tähän auttaa työnohjausryhmän kanssa tehtävä psykologinen sopimus.
– Tiina Hirvi
Koko artikkeli on luettavissa kirjassa Vapaaehtoistyön työnohjauksen teoriaa ja käytäntöä.