Suomi on YK:n raportin mukaan maailman onnellisin maa. Oletko sinä nyt tässä hetkessä onnellinen? Jos olet, onneksi olkoon! Ole tyytyväinen, pysähdy nauttimaan hetkestä ja kiitä itseäsi kaikesta, missä olet onnistunut ja mitä olet saavuttanut.
Tämä maailman onnellisin maa pitää sisällään kuitenkin myös paljon pahaa oloa. Itsemurhien määrä on kääntynyt taas nousuun. Kaikkiin asioihin, mitä elämässä sattuu, ei pysty itse vaikuttamaan. Kukaan ei ole turvassa mielen järkkymiseltä, sairauksilta, onnettomuuksilta, erilaisilta kriiseiltä. Harvemmin niitä itse kukaan tieten tahtoen itselleen tai läheisilleen valitsee.
Jos et nyt koe olevasi onnellinen, minkä pitäisi elämässäsi muuttua, jotta voisit olla onnellinen? Jos saisit itse täysin valita ja päättää kaikesta elämässäsi, mitä sellainen elämäsi pitäisi sisällään? Mitä tästä elämästä ja itsessäsi säilyttäisit näin? Minkä haluaisit olevan toisin? Ovatko sinun onnen ainekset kiinni ulkoisista vai sisäisistä tekijöistä? Kenestä tai mistä hyvinvointisi riippuu? Jos vastuu hyvinvoinnista on määritelty ulkopuolelle ja jonkin muun pitää muuttua hyvinvoidakseen, voi todennäköisemmin huonosti. Jos kykenee määrittelemään vastuun ja muutoksen itselleen, on mahdollista voida hyvin. Jos et voi muuttaa tilannetta, voitko muuttaa suhtautumistasi siihen? Mihin asioihin pystyt itse vaikuttamaan hyvinvoinnissasi? Mitä tarvitset ollaksesi onnellinen? Mikä tekee tai tekisi juuri sinusta onnellisen tai onnellisemman? Miten voisit lisätä hyvinvointiasi? Milloin viimeksi koit onnen tunteen? Mikä sen sai aikaan?
Omaa hyvinvointiaan on hyvä jokaisen pysähtyä miettimään. Joskus tarvitsemme toista ihmistä peiliksi nähdäksemme paremmin itsessämme sen hyvän ja omat vahvuudet, mitä ihan jokaisessa on. Kasvamme vuorovaikutuksessa.
Kriisityöntekijä
Hanna