Aluevaaleissa ratkaistaan mielenterveyden tulevaisuus
Aluevaaleissa 23.1. valittavien aluevaltuustojen edustajat linjaavat mielenterveyden osalta muun muassa asukkaiden mielenterveysongelmien hoidosta, hoitoon pääsyn nopeudesta, mielenterveysjärjestöjen toimintaedellytyksistä sekä mielenterveyden edistämistyöstä.
Mielenterveystyötä tarvitaan. Länsi-Uudellamaalla näemme kriisityön parissa ihmissuhdeongelmat, sairaudet, pahan olon, huolen läheisestä, arjesta selviytymisen ongelmat, kriisit ja yksinäisyyden.
Jos matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita ei ole tarjolla eikä ennaltaehkäisevään työhön satsata, mielenterveysongelmat pahenevat ja pitkittyvät. Mielenterveysongelmien hoito tuleekin saattaa kuntoon toteuttamalla terapiatakuu. Lisäksi mielenterveystyöhön tulee panostaa jo varhaisessa vaiheessa neuvolasta alkaen. Tarvitaan eri-ikäisten riittävää ja oikea-aikaista tukea, apua ja hoitoa: työn tulee ulottua punaisena lankana vauvasta vaariin. Erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyden tukeminen tulee huomioida.
Tunnemme Länsi-Uudenmaan ihmisten arjen. Vaikutamme MIELI Vihdin mielenterveys ry, MIELI Suomen Mielenterveys ry:n paikallisen jäsenjärjestön kautta. Vihdin Kriisikeskus tarjoaa matalan kynnyksen tukea kriiseissä. Toimintamuotomme ovat paikallinen ja valtakunnallinen kriisipuhelinpäivystys, videovälitteisesti/ henkilökohtainen tapaaminen/ vastaanotto Kriisikeskuksessa, jatkoapuun ohjaaminen, neuvonta ja saattaminen, tukinet-auttaminen, ohjatut vertaistukiryhmätoiminnot, omien tukihenkilöiden ja työntekijöiden koulutus, työnohjaus ja virkistys ja verkostoyhteistyö.
Tarjoamamme palvelut ja toiminta ovat arvokasta, kustannustehokasta mielenterveystyötä, joka ehkäisee mielenterveysongelmia, tuo säästöjä ja vähentää julkisiin palveluihin kohdistuvaa painetta. Haluamme siksi toimia hyvinvointialueiden ja kuntien yhdenvertaisina yhteistyökumppaneina, ja varmistaa tiiviin yhteistyön tulevien päättäjien kanssa. Ennaltaehkäisevää työtä tekevien järjestöjen rahoitus on turvattava.
Mielenterveyden edistäminen on investointi, ei kuluerä: mielenterveystyöhön sijoitettu pääoma maksaa tutkimusten mukaan itsensä takaisin moninkertaisesti. Hyvinvointialueiden terveyttä edistävän työn keskiöön on asetettava mielenterveystyö, vahvistettava sen resursseja ja taattava nopea hoitoon pääsy mielenterveyden ongelmissa.
Tulevien aluevaltuutettujen ymmärrys mielenterveydestä on ratkaisevan tärkeää koko alueen hyvinvoinnin kannalta. Jokainen äänestäjä varmistaa tuen mielenterveystyölle kysymällä ehdokkaaltaan, kuinka tämä aikoo edistää mielenterveyttä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella.
#aluevaalit2022 ovat #mielenterveysvaalit
MIELI ry:n aluevaalitavoitteet: mieli.fi/mielenterveysvaalit
Leena Tiitto Mari Ahola-Aalto
kriisikeskusjohtaja hallituksen puheenjohtaja
Vihdin Kriisikeskus MIELI Vihdin mielenterveys ry
MIELI Vihdin mielenterveys ry
https://mieli.fi/yhteiskunta/mielenterveys-suomessa/mieli-ryn-aluevaalitavoitteet-2022/