EMPATIATAITO
Vuorovaikutustaitoihin kuuluu empatiataito, joka on kykyä ymmärtää, mitä toinen ihminen voi tuntea ja kokea. Usein puhutaan toisen asemaan asettumisen tärkeydestä. Ollaan kiinnostuneita toisen ajatuksista ja kokemuksista. Kohdataan ja reagoidaan hyvin, ei loukata eikä kiusata ketään. Myötäelämällä tunteita ja näkökulmia osoitetaan empatiataitoa, jolloin myös ymmärretään paremmin. Empatia vuorovaikutuksessa lisää hyvää vuorovaikutusta. Vuorovaikutuksessa nimensä mukaisesti vaikutetaan vuorotellen. Luottamuksellisuus ja avoimuus lisääntyvät, koska luottamuksellisuus lisää avoimuutta ja avoimuus lisää luottamuksellisuutta. Syntyy positiivinen kehä.
Empatiataitoa voi vahvistaa ja oppia kotona, päiväkodissa, koulussa ja työpaikoilla ja muualla turvallisessa ilmapiirissä. Haastaviakin tunteita tunnistetaan, sanoitetaan ja suhtaudutaan myötätuntoisesti ja lämpöisesti itseen ja toisiin. Empatiataitoinen toimii hyväksyen, sallien ja armollisesti sekä itseä että toisia kohtaan. Jokaisen tulee saada osakseen empatiaa, jolloin on helpompi kasvattaa empatiataitoja. Jokainen meistä voi toimia esimerkkinä. Tarkkaavainen kuuntelu, erilaisten mielipiteiden arvostaminen, erilaisten tunteiden salliminen ja kysyminen ilman neuvomista, armollisuus itselle ja toiselle, vahvuuksien huomaaminen ja ymmärtäminen tuovat hyvinvointia.
Hyvinvointi kasvaa rinnalla kulkien, kunnioittaen. Sen, minkä tahdot itsellesi tehtävän, tee se myös toiselle! Tyyneys, rohkeus ja viisaus ovat hienoja vahvuuksia, joita voimme kasvattaa yhteydessä toisiimme. Toimimme hyvyyden puolesta arjessa, korjaamme ja rakennamme. Hyvyyttä ja rauhaa viljelemällä pidämme yllä hyvää elämää. Hyvä elämä sisältää rakkautta toisiamme kohtaan. Empatiataitoisesti, hyvällä tahdolla ja reilusti toimien saamme aikaiseksi hyvää mieltä ja toimintaa.